Jogurt gruszkowy z musli
Deser na każdą porę roku!
Składniki:
- 10 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 6 łyżek płatków migdałów
- 5 łyżek płatków kukurydzianych, orzechy
- 2 gruszki
- 4 małe opakowania jogurtu naturalnego
- miód, cytryna
Przygotowanie:
1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Wsyp na nią płatki owsiane oraz otręby i płatki migdałów. Praż, często potrząsając patelnią, aż zaczną wydzielać aromat i zezłocą się. Zdejmij z patelni. Wymieszaj z płatkami kukurydzianymi.
2. Wyłuskaj i posiekaj kilka orzechów włoskich, również zrumień je na suchej patelni i połącz z pozostałymi składnikami muesli. Gruszki obierz, przekrój na ćwiartki, pozbaw nasion. Miąższ pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny.
3. Jogurt naturalny dopraw do smaku miodem. W miseczkach układaj na przemian jogurt, pokrojone gruszki oraz domowe musli. Ostatnią warstwę powinny stanowić owoce.