Jogurt z wodą różaną
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-5 porcji.

Składniki
- 300 g tureckiego jogurtu
- pół laski wanilii
- 2-3 łyżki cukru
- 3-4 łyżki sera mascarpone
- 1-2 granaty
- 100 ml owoców boysenberry
- 4 figi
- 100 ml pistacji
Składniki
na syrop
- 200 ml soku pomarańczowego
- 175-200 ml cukru
- odrobina wody różanej
- 25 ml miodu
Przygotowanie:
W rondelku wymieszaj wszystkie składniki na syrop. Gotuj, aż zgęstnieje do konsystencji syropu.
Wyskrob nasiona z laski wanilii i dodaj do jogurtu. Dodaj cukier i mascarpone, wymieszaj. Rozetnij granaty i wybierz z niego nasiona. Figi pokrój w plasterki. Posiekaj pistacje.
Jogurt rozdziel do salaterek, nałóż owoce, posyp pistacjami i polej syropem.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.