Jogurtowiec z amaretto
W sam raz na popołudniowy deser

Składniki
- 40 dag serka ricotta
- 40 dag gęstego jogurtu
- 6 jajek
- 15 dag gęstej śmietany 30%
- 15 dag drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżek likieru amaretto
- 1 łyżka bułki tartej
- Ciasto: po 1 szkl. mąki pszennej i mąki krupczatki
- 1 jajko
- 15 dag masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dekoracja:
- 30 dag rozmrożonych śliwek węgierek
- 4-5 łyżek cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąki przesiej, dodaj cukier i proszek. Zagnieć z resztą składników na jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki. Po godzinie rozwałkuj na kształt foremki. Rozmrożone śliwki zagotuj krótko z cukrem, aromatem i kilkoma łyżkami wody.
2. Masa: jogurt zmiksuj z serkiem i cukrami, a następnie dodawanymi pojedynczo jajkami. Wlej śmietanę i likier, wymieszaj. Masę przelej do formy z ciastem. Piecz 10 minut w 180°C, zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 60 minut. Zostaw w piekarniku.
3. Ciasto chłódź przez noc. Przed podaniem udekoruj śliwkami i płatkami migdałów.