Jogurtowy torcik z owocami
Delikatne ciasto, które znika błyskawicznie!

Składniki
- SPÓD:
- 2/5 kostki do pieczenia np. Kasia (100 g)
- 200 g herbatników masa jogurtowa
- 600 g jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki cukru pudru (100 g)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny (15 g)
- WIERZCH:
- 400 g miękkich owoców galaretka pomarańczowa
Sposób przygotowania
1. Herbatniki pokrusz w malakserze lub tłuczkiem. Kasię rozpuść w rondelku z 2 łyżkami wody i wymieszaj z herbatnikami. 2. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do tortownicy przełóż 2/3 masy herbatnikowej i dociśnij łyżką. 3. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła, i wymieszaj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 4. Masę jogurtową wyłóż na herbatnikowy spód w tortownicy i posyp resztą masy herbatnikowej. Odstaw do lodówki, by całość stężała. 5. Galaretkę rozpuść w jednej szklance gorącej wody. Gdy galaretka wystygnie, przełóż do niej owoce i poczekaj, aż zacznie tężeć. 6. Na torcik wyłóż owoce z galaretką i odstaw na kilka godzin do lodówki.