Jogurtowy torcik z owocami
Delikatne ciasto, które znika błyskawicznie!
Sposób przygotowania
1. Herbatniki pokrusz w malakserze lub tłuczkiem. Kasię rozpuść w rondelku z 2 łyżkami wody i wymieszaj z herbatnikami.
2. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do tortownicy przełóż 2/3 masy herbatnikowej i dociśnij łyżką.
3. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej, aby się rozpuściła, i wymieszaj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
4. Masę jogurtową wyłóż na herbatnikowy spód w tortownicy i posyp resztą masy herbatnikowej. Odstaw do lodówki, by całość stężała.
5. Galaretkę rozpuść w jednej szklance gorącej wody. Gdy galaretka wystygnie, przełóż do niej owoce i poczekaj, aż zacznie tężeć. 6. Na torcik wyłóż owoce z galaretką i odstaw na kilka godzin do lodówki.