Kabaczki po syryjsku
Wykorzystaj sezon na kabaczki i koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Składniki:
- 1 kabaczek
- 25 dag mięsa pokrojonego w kostkę
- garść orzechów piniowych
- 2 szklanki jogurtu
- 4 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- kminek
- posiekana zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy tak zwany assag. W tym celu kawałki mięsa i orzechów piniowych delikatnie podpiekamy na patelni, po czym podlewamy wszystko wodą, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem i gotujemy 30 min. Następnie kroimy kabaczka wzdłuż, wyciągamy nasiona i do środka dajemy assag. Umieszczamy kabaczka w średnio rozgrzanym piekarniku i pieczemy do momentu, aż nie będzie miękki (w razie konieczności można go trochę podlać wodą).
W międzyczasie przygotowujemy sos. Podpiekamy ząbki czosnku na oleju do momentu, aż się nie zarumienią. Następnie łączymy czosnek z jogurtem i dodajemy odrobinę wody, by rozrzedzić sos. Gdy kabaczek będzie gotowy, polewamy go sosem i serwujemy.