Reklama

Reklama

Kabaczki po syryjsku

Wykorzystaj sezon na kabaczki i koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Składniki:

  • 1 kabaczek
  •  25 dag mięsa pokrojonego w kostkę
  •  garść orzechów piniowych
  •  2 szklanki jogurtu
  •  4 ząbki czosnku
  •  olej
  •  sól
  •  pieprz
  •  kminek
  •  posiekana zielona pietruszka


Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy tak zwany assag. W tym celu kawałki mięsa i orzechów piniowych delikatnie podpiekamy na patelni, po czym podlewamy wszystko wodą, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem i gotujemy 30 min. Następnie kroimy kabaczka wzdłuż, wyciągamy nasiona i do środka dajemy assag. Umieszczamy kabaczka w średnio rozgrzanym piekarniku i pieczemy do momentu, aż nie będzie miękki (w razie konieczności można go trochę podlać wodą).

Reklama

W międzyczasie przygotowujemy sos. Podpiekamy ząbki czosnku na oleju do momentu, aż się nie zarumienią. Następnie łączymy czosnek z jogurtem i dodajemy odrobinę wody, by rozrzedzić sos. Gdy kabaczek będzie gotowy, polewamy go sosem i serwujemy.

zdronet

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy