Kaczka na cztery sposoby

Przepisy, które pokochasz.

Rolada z pieczarkami i boczkiem

Przygotowanie:

1. Kaczkę umyj, oczyść, odejmij mięso od kości. Rozłóż na desce, lekko rozbij przez folię, posól i popieprz. 10 dag wędzonego boczku pokrój w kostkę. 2 cebule, marchewkę i 10 dag pieczarek oczyść i pokrój na małe kawałki. Posiekaj 2 gałązki natki pietruszki. Pokrój w kosteczkę kajzerkę, zalej ją 100 ml śmietany, dodaj 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, boczek, połowę cebuli, marchewkę, pieczarki, jajko i 2 żółtka.

Reklama

2, Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie wymieszaj. Nadzienie rozłóż na kaczce, ściśle zwiń, obwiąż nicią. Włóż roladę do brytfanki, oprósz łyżeczką kminku, dosyp resztę cebuli, podlej małą ilościa wody. Piecz ok. 90 min w 180°C, w trakcie podlewaj sosem pieczeniowym. Sos zredukuj, zagęść mąką, dopraw.

Piersi z sosem z dzikiej róży

Przygotowanie:

1. 4 piersi z kaczki umyj, osusz, z krawędzi odetnij największe kawałki tłuszczu. Skórę ponacinaj w kratkę. Wymieszaj łyżkę soli morskiej z 1/2 łyżki cukru trzcinowego i łyżeczką czarnego pieprzu. Natrzyj tym skórę i odstaw. Zrób sos: rozpuść 25 dag masła, wlej 100 ml porto, odparuj alkohol i wmieszaj 18 dag dżemu z dzikiej róży. Dopraw solą i ew. miodem. Rozgrzej grill na średnią temperaturę. Połóż piersi na rożnie skórką do góry, grilluj ok. 5 min. Potem obróć skórką w dół i grilluj kolejne 5 min - aż skórka się zrumieni.

2. Zdejmij mięso z rusztu, posmaruj przygotowanym sosem i odstaw w ciepłe miejsce na 3 minuty. 40 dag pomidorków cherry posmaruj oliwą i grilluj, aż skórka zacznie pękać. Pokrojone piersi podawaj z resztą sosu i pomidorkami.

Strucla z warzywami i orzechami

Przygotowanie:

1. 5 dag orzeszków piniowych upraż na suchej patelni. Marchewkę, 2 łodygi selera naciowego, cebulę obierz, drobno pokrój. 15 dag suszonych moreli pokrój w kostkę. Pomarańczę wyszoruj i zetrzyj z niej skórkę. 80 dag pieczonego mięsa z kaczki (bez skórki) pokrój w kawałki. Warzywa podsmaż na łyżce oliwy. Dodaj morele, orzeszki, mięso i zalej 200 ml bulionu drobiowego. Duś, aż płyn odparuje. Dołóż garść posiekanej natki, po szczypcie kminku i cynamonu, sól, pieprz, skórkę i sok wyciśnięty z pomarańczy.

2. 50 dag ciasta francuskiego podziel na połowę i rozwałkuj na 2 prostokąty. Na każdy wyłóż po połowie schłodzonego farszu, sklej boki. Przełóż na blachę z papierem do pieczenia, posmaruj 2 roztrzepanymi żółtkami, posyp ziarnem sezamowym. Piecz 25 min w 180°C.

Płaty w glazurze po pekińsku

Przygotowanie:

1. Kaczkę spraw, umyj i osusz. W dużym garnku zagotuj wodę, zanurz w niej kaczkę na kilka minut. Wyjmij, osusz i ponakłuwaj widelcem. Posmaruj kaczkę bejcą przygotowaną z 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek miodu, łyżki mąki pszennej, 50 ml żytniej wódki, łyżeczki octu winnego i łyżeczki oleju, drobno posiekanej cebuli i 3 ząbków czosnku, 2 goździków, szczypt pieprzu, soli, cynamonu, anyżku i kopru włoskiego. Odstaw w chłodne miejsce na 12 godz.

2. Następnie rozgrzej piekarnik do 200°C, ułóż kaczkę na ruszcie ustawionym nad tacką. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz jeszcze godzinę, kilkakrotnie podlewając kaczkę sosem pieczeniowym. Potem znów podwyższ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze około 20 minut, aż mięso będzie miękkie.



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje