Kaczka pieczona z owocami

Sycące danie na wystawny obiad

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • Mięso:
  • kaczka
  • mały słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 2 torebki ryżu
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka suszonych moreli
  • 3 łyżki pestek granatu
  • pół łyżki kurkumy
  • łyżka masła
  • figa i bazylia do dekoracji
  • Marynata:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz
4 osób

Sposób przygotowania

1. Kaczkę natrzyj marynatą. Odstaw na godzinę. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz godzinę w temp. 180°C. Przewróć na drugą stronę i piecz kolejną godzinę.

2. Rodzynki namocz, morele pokrój w kostkę.Ryż ugotuj, wymieszaj z masłem,kurkumą, rodzynkami, morelami i pestkami granatu. Kaczkę podziel na części, podawaj z ryżem, owocami, udekorowaną listkami bazylii. Polej sosem z pieczenia.

Zmysłowe smaki: Kaczka w sosie z owoców leśnychInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas