Kaczka pieczona z owocami
Sycące danie na wystawny obiad

Składniki
- Mięso:
- kaczka
- mały słoik dżemu brzoskwiniowego
- 2 torebki ryżu
- 2 łyżki rodzynek
- łyżka suszonych moreli
- 3 łyżki pestek granatu
- pół łyżki kurkumy
- łyżka masła
- figa i bazylia do dekoracji
- Marynata:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Kaczkę natrzyj marynatą. Odstaw na godzinę. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz godzinę w temp. 180°C. Przewróć na drugą stronę i piecz kolejną godzinę.
2. Rodzynki namocz, morele pokrój w kostkę.Ryż ugotuj, wymieszaj z masłem,kurkumą, rodzynkami, morelami i pestkami granatu. Kaczkę podziel na części, podawaj z ryżem, owocami, udekorowaną listkami bazylii. Polej sosem z pieczenia.