Kaczka w karmelu z jabłkami
Na wyjątkowe okazje.
Składniki:
- kaczka - ok. 1 kg, - 1/2 kg kwaśnych jabłek, - 3 łyżki żurawiny do mięs, - minikosteczka Knorr - ostre papryczki, - 3 łyżki oleju, - 1 łyżka majeranku, - pieprz, Karmel: - szklanka cukru, - łyżeczka wody, - łyżeczka octu
Przygotowanie:
Tuszkę oczyścić, natrzeć pieprzem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać majerankiem. Kaczkę wypełnić jabłkiem. Tuszkę zaszyć nicią, ułożyć w brytfannie, skropić olejem, podlać wodą i przykryć. Piec ok. 60 minut w temp. 200 st. C. Po godzinie pieczenia dołożyć resztę jabłek posypać pokruszoną minikosteczką Knorr (ostre papryczki) i zdjąć przykrywkę. Upieczoną kaczkę polać karmelem, przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkiem. Podawać z żurawiną.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!