Reklama

Reklama

Kaczka w karmelu z jabłkami

Na wyjątkowe okazje.

Składniki:

Reklama

- kaczka - ok. 1 kg,
- 1/2 kg kwaśnych jabłek,
- 3 łyżki żurawiny do mięs,
- minikosteczka Knorr - ostre papryczki,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka majeranku,
- pieprz,
Karmel: - szklanka cukru,
- łyżeczka wody,
- łyżeczka octu

Przygotowanie:

Tuszkę oczyścić, natrzeć pieprzem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać majerankiem. Kaczkę wypełnić jabłkiem. Tuszkę zaszyć nicią, ułożyć w brytfannie, skropić olejem, podlać wodą i przykryć. Piec ok. 60 minut w temp. 200 st. C. Po godzinie pieczenia dołożyć resztę jabłek posypać pokruszoną minikosteczką Knorr (ostre papryczki) i zdjąć przykrywkę. Upieczoną kaczkę polać karmelem, przełożyć na półmisek i obłożyć jabłkiem. Podawać z żurawiną.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | kaczka | drób

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje