Kaczka w miodzie

W długie i chłodne jesienne wieczory można posłuchać przeboju "Kobiety są gorące" albo wzmocnić się kaczką w miodzie - poleca Norbi. Piosenkarz dodaje, że przepis nie jest zapożyczony od jednego z uczestników kulinarnego show, ale w jego wydaniu gwarantuje każdemu sukces.

Pieczona kaczka
Pieczona kaczka123RF/PICSEL

Piersi kaczki ze skórą zanurzamy w naczyniu, do którego wcześniej wciskamy sok z połówki pomarańczy i dodajemy trzy łyżki miodu. Mięso przyprawiamy dodatkowo tym, "co nam w duszy gra" i odstawiamy na dzień do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki piersi podsmażamy na patelni i zamykamy na pół godziny w piekarniku z temperaturą 180 st. W międzyczasie gotujemy w garnku marchew pokrojoną na grube plastry, z dodatkiem miodu, aż do zagęszczenia. Dodajemy marchew z miodem do piersi i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut.

- Rewelacja - zapewnia Norbi, który zapewnia, że jeżeli danie nie uda się nam za pierwszym razem, to kolejne próby będą coraz smaczniejsze.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas