Kaczka w sosie borówkowym

80 dag piersi kaczki; 2 łyżki borówek ze słoika; 4 czerwone jabłka; 8 szalotek lub małych cebulek; 1,5 szklanki rosołu instant; 4 łyżki kwaśnej śmietany; 3 łyżki oleju; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; sok z 1 cytryny; odrobina tymianku; sól, pieprz; do dekoracji - zielona sałata.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - umiarkowany.
Czas przyrządzenia - 1 h i 55 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 1040 kcal.
Zawartość tłuszczu - duża.

Przyrządzanie

A. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Cebulki obrać, kroić na połówki. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim pierś kaczki skórką w dół. Odwrócić, dosmażyć z drugiej strony.

B. Na patelnię wrzucić połówki cebulek. Smażyć razem z kaczką przez chwilkę. Podlać odrobiną rosołu, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut. W trakcie duszenia podlewać resztą rosołu.

C. Jabłka umyć, pokroić w cieniutkie krążki. W rondelku zagotować 1/2 szklanki wody z sokiem cytrynowym, wrzucić jabłka i dusić do 10 minut.

D. Pierś kaczki zdjąć z patelni. Mąkę rozprowadzić śmietaną, zagęścić sos ze smażenia. Zagotować, wymieszać z borówkami, szczyptą soli i tymianku. Doprawić pieprzem.

E. Jabłka osączyć. Mięso pokroić w plastry i umieścić na podgrzanym półmisku na liściach sałaty i warstwie jabłek. Można podać z ryżem lub ziemniakami z wody.

Nasza rada

Wyśmienitym dodatkiem do takiego dania będzie czerwone półwytrawne wino.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas