Kajmakowa z bitą śmietaną
Świetny deser na upalne dni

Składniki
- 250 ml zaparzonej mocnej kawy
- 150 ml mleka sojowego lub zwykłego
- 2 pełne łyżeczki gotowej masy kajmakowe
2 porcji
Składniki
- przyprawy i dodatki
- 6 kostek lodu
- bita śmietana do dekoracji
- szczypta kakao do posypania z wierzchu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
1. Zaparzoną i schłodzoną kawę, mleko, masę kajmakową oraz 6 kostek lodu umieść w shakerze lub blenderze z funkcją kruszenia lodu. Jeśli wybrałaś shaker, wstrząsaj nim na tyle długo, aby składniki dobrze się połączyły. Jeśli wybrałaś blender, składniki dokładnie zmiksuj. 2. Kawę ponalewaj następnie do szklanek, po czym udekoruj schłodzoną bitą śmietaną. Jeśli chcesz, dodatkowo oprósz u góry kakao. Możesz podać ze słomkami.