Kalafior, czy wiesz o nim wszystko?
Biała róża pełna witamin.
Jedną z najcenniejszych substancji, którą zawiera kalafior, jest sulforafan. Działa on profilaktycznie na powstawanie nowotworów oraz uniemożliwia rozwój komórek nowotworowych. Dlatego warto to warzywo włączyć do swojej diety i jeść je przynajmniej raz w tygodniu.
Kalafior doskonale reguluje pracę układu trawiennego i stabilizuje poziom glukozy we krwi, bo zawiera prawie wszystkie witaminy z grupy B. Zawiera dużo witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi. Kalafior obniża ciśnienie krwi, działa moczopędnie, zapobiega chorobom nerek i układu moczowego. Ze względu na zawartość kwasu foliowego, żelaza, cynku, potasu i wapnia polecany jest kobietom w ciąży.
Kalafior można jeść nie tylko gotowany, ale też surowy. Przed gotowaniem najlepiej namoczyć go na 15 minut w wodzie z sokiem z cytryny. Pozbędziemy się wtedy owadów, które mogą w nim być. Gotujemy go w posolonej i lekko posłodzonej wodzie.