Kalafiorowa uczta w smakowitym wydaniu. 3 wyborne przepisy do zajadania się bez przeszkód
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Elegancka przystawka, swojski obiad, a może danie w klimacie słonecznej Italii? Z jednej główki świeżego kalafiora jesteśmy w stanie wyczarować całkiem sporo przysmaków, które sprawią, że okazałe warzywo polubią nawet niejadki.
Pasztet z kalafiora
Kalafior to warzywo, które doskonale smakuje w najprostszej wersji, ale potrafi pokazać także bardziej wyrafinowaną stronę. Jeśli nie chcemy za każdym razem podawać go w formie gotowanej, panierowanej lub jako dodatek do zupy, postawmy na smakowity pasztet z kalafiora, w którym warzywo gra główną rolę. Moc przypraw podbija smak kalafiora, a gotowe danie możemy podać na chrupiącym pieczywie lub zaserwować na ciepło w ramach przekąski.
Składniki na pasztet z kalafiora
- 1 młody kalafior średniej wielkości
- 4 niewielkie młode ziemniaki
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- ½ prażonych i mielonych pestek dyni
- 8-10 suszonych pomidorów
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny
Przygotowanie pasztetu z kalafiora
- Z kalafiora odrywamy liście i wycinamy głąb, a następnie dzielimy na różyczki. Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do miski razem z kalafiorem.
- Tak przygotowane warzywa dokładnie nacieramy olejem, a następnie wykładamy na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 30 minut.
- Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy we wrzątku, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy jedną szklanką wody z dodatkiem soli i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
- Ugotowaną kaszę jaglaną, upieczone warzywa, pestki dyni, suszone pomidory, natkę pietruszki, ząbki czosnku oraz kolendrę blendujemy na gładką masę.
- Surowy pasztet doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W piekarniku ustawiamy temperaturę 200 st. C, masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35-45 minut.
- Po upływie ostatniej minuty zauważymy, że na wierzchu pasztetu utworzyła się złocista i chrupiąca skórka.
- Upieczony pasztet z kalafiora pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie kroimy na plastry i podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Pizza na kalafiorowym spodzie
Aromatyczna i świeżo wyciągnięta z rozgrzanego pieca pizza to przysmak w wielu domach. Niezależnie od tego, czy lubimy ją na cienkim spodzie, a może preferujemy nieco bardziej solidną podstawę, zawsze zajadamy ją ze smakiem. Ciekawą fit opcją dla osób na diecie będzie pizza na spodzie z kalafiora. Taki przysmak możemy zjeść bez obaw o zbędne kilogramy.
Składniki na spód
- 1 świeży kalafior lub 1 opakowanie mrożonego
- 2 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos
- ½ słoiczka małego koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka miodu
- 50 ml wody
- do smaku: oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Dodatki
- kilka plasterków szynki
- ½ pomidora
- ½ czerwonej cebuli
- 1/2 kulki mozzarelli
- garść świeżej rukoli
Przygotowanie pizzy na spodzie z kalafiora
- Rozmrożonego lub suchego kalafiora trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie odciskamy zebraną wodę.
- Warzywo mieszamy z jajkiem, płatkami owianymi, oregano, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy dwie kulki.
- Każdą część ciasta rozpłaszczamy na papierze do pieczenia, starając się nadać im kształtu przypominającego spód do pizzy.
- Oba spody podpiekamy przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Chrupiące spody smarujemy sosem, dodajemy pomidory, szynkę, cebulę oraz ser.
- Tak przygotowane pizze ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut. Gotowe pizze na kalafiorowym spodzie posypujemy z wierzchu rukolą. Smacznego!
Chrupiące mielone kalafiorowe
Okrągłe kotleciki z kalafiora, które z wyglądu nieco przypominają mielone, to propozycja obiadowa dla osób, które mają ochotę odpocząć od mięsa. Złocista oraz chrupiąca panierka z zewnątrz, a także miękki i delikatny środek sprawiają, że danie wprost rozpływa się w ustach. Co ważne, uformowane surowe kotlety możemy zamrozić, a upieczone przechowywać do tygodnia w lodówce.
Składniki na mielone z kalafiora
- 2,5 szklanki startego kalafiora
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ½ szklanki podprażonych i posiekanych ziaren słonecznika
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki syropu z agawy
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego
- sól i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie mielonych z kalafiora
- Kalafiora pozbawiamy liści, myjemy, osuszamy i razem z łodygą trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
- Obraną cebulę również trzemy na tarce o dużych oczkach, a pozbawiony łupiny czosnek na możliwie najmniejszych. Tak przygotowane warzywa wkładamy do miski.
- Do startych warzyw dodajemy nieco rozgotowaną kaszę jaglaną, ziarna słonecznika, mąkę ziemniaczaną, olej roślinny, sos sojowy oraz syrop z agawy.
- Przy pomocy rąk wyrabiamy całość na zwartą masę. Jeśli wyjdzie zbyt sucha, możemy dodać do niej kolejną łyżkę oleju. Na sam koniec doprawiamy całość pieprzem ziołowym, solą oraz pieprzem czarnym.
- Umytymi i osuszonymi dłońmi formujemy równie kotlety, które układamy na blaszce do pieczenia zabezpieczonej papierem.
- Kotlety kalafiorowe pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, a następnie odwracamy je na drugą stronę i podpiekamy jeszcze przez 5-10 minut.
- Gotowe kotlety mielone z kalafiora podajemy jak tradycyjne mielone. Najlepiej smakują z ziemniakami, buraczkami lub mizerią. Smacznego!
Sprawdź również: