Kalafiorowa uczta w smakowitym wydaniu. 3 wyborne przepisy do zajadania się bez przeszkód

Kotleciki z kalafiora z wyglądu nieco przypominają mielone
Kotleciki z kalafiora z wyglądu nieco przypominają mielone123RF/PICSEL

Pasztet z kalafiora

  • 1 młody kalafior średniej wielkości
  • 4 niewielkie młode ziemniaki
  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • ½ prażonych i mielonych pestek dyni
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny
  1. Z kalafiora odrywamy liście i wycinamy głąb, a następnie dzielimy na różyczki. Ziemniaki myjemy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do miski razem z kalafiorem.
  2. Tak przygotowane warzywa dokładnie nacieramy olejem, a następnie wykładamy na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez ok. 30 minut.
  3. Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy we wrzątku, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy jedną szklanką wody z dodatkiem soli i gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
  4. Ugotowaną kaszę jaglaną, upieczone warzywa, pestki dyni, suszone pomidory, natkę pietruszki, ząbki czosnku oraz kolendrę blendujemy na gładką masę.
  5. Surowy pasztet doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W piekarniku ustawiamy temperaturę 200 st. C, masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35-45 minut.
  6. Po upływie ostatniej minuty zauważymy, że na wierzchu pasztetu utworzyła się złocista i chrupiąca skórka.
  7. Upieczony pasztet z kalafiora pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie kroimy na plastry i podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Pizza na kalafiorowym spodzie

Świeży kalafior posłuży jako główny składnik spodu do pizzy
Świeży kalafior posłuży jako główny składnik spodu do pizzy123RF/PICSEL
  • 1 świeży kalafior lub 1 opakowanie mrożonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ słoiczka małego koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 ml wody
  • do smaku: oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • kilka plasterków szynki
  • ½ pomidora
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • garść świeżej rukoli
  1. Rozmrożonego lub suchego kalafiora trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie odciskamy zebraną wodę.
  2. Warzywo mieszamy z jajkiem, płatkami owianymi, oregano, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Z powstałej masy formujemy dwie kulki.
  3. Każdą część ciasta rozpłaszczamy na papierze do pieczenia, starając się nadać im kształtu przypominającego spód do pizzy.
  4. Oba spody podpiekamy przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Chrupiące spody smarujemy sosem, dodajemy pomidory, szynkę, cebulę oraz ser.
  5. Tak przygotowane pizze ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut. Gotowe pizze na kalafiorowym spodzie posypujemy z wierzchu rukolą. Smacznego!

Chrupiące mielone kalafiorowe

  • 2,5 szklanki startego kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki podprażonych i posiekanych ziaren słonecznika
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki syropu z agawy
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  1. Kalafiora pozbawiamy liści, myjemy, osuszamy i razem z łodygą trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
  2. Obraną cebulę również trzemy na tarce o dużych oczkach, a pozbawiony łupiny czosnek na możliwie najmniejszych. Tak przygotowane warzywa wkładamy do miski.
  3. Do startych warzyw dodajemy nieco rozgotowaną kaszę jaglaną, ziarna słonecznika, mąkę ziemniaczaną, olej roślinny, sos sojowy oraz syrop z agawy.
  4. Przy pomocy rąk wyrabiamy całość na zwartą masę. Jeśli wyjdzie zbyt sucha, możemy dodać do niej kolejną łyżkę oleju. Na sam koniec doprawiamy całość pieprzem ziołowym, solą oraz pieprzem czarnym.
  5. Umytymi i osuszonymi dłońmi formujemy równie kotlety, które układamy na blaszce do pieczenia zabezpieczonej papierem.
  6. Kotlety kalafiorowe pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, a następnie odwracamy je na drugą stronę i podpiekamy jeszcze przez 5-10 minut.
  7. Gotowe kotlety mielone z kalafiora podajemy jak tradycyjne mielone. Najlepiej smakują z ziemniakami, buraczkami lub mizerią. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Miski szczęścia z kalafiorem i z ryżemPolsat