Jak gotować kalafior, żeby nie był gorzki? Prosty patent złagodzi jego smak

Kalafior najczęściej na talerzu ląduje zazwyczaj latem, kiedy okraszony jest solidną porcją bułki tartej w towarzystwie dania głównego. Ale obecność tego warzywa w sklepach sprawia, że możemy jeść go przez cały rok. A kalafior - tak naprawdę - oferuje szereg kulinarnych możliwości! Niestety, czasami zniechęcamy się do tego cudownego warzywa, ponieważ często staje się gorzkie. Jak zatem znów polubić kalafior? Wystarczy ugotować go tak, żeby miał delikatny smak!

Jak ugotować kalafiora, by miał smak idealny? To prostsze, niż myślisz
Jak ugotować kalafiora, by miał smak idealny? To prostsze, niż myślisz123RF/PICSEL

Dlaczego kalafior jest gorzki?

Atrakcyjne różyczki kalafiora mogą być nie tylko urozmaiceniem głównego dania. Niestety, rzadko kiedy dajemy mu szansę, by odgrywał pierwsze skrzypce. Dlaczego? Wszystko przez fakt, że zrażamy się jego gorzkim smakiem, który wynika z nieodpowiedniego gotowania. Dlaczego tak się dzieje? Przede wszystkim to wina zbyt długiej obróbki termicznej! Nie dość, że smak kalafiora pozostawia wiele do życzenia, to na dodatek jest już wtedy rozgotowany. A warzywo w takiej formie wiele nam może już nie zaoferować, a poza tym pozbawione jest cennych substancji odżywczych.

Jak ugotować kalafior, żeby nie był gorzki?

Trzeba pilnować go tak, aby go nie rozgotować! Jak długo powinien znaleźć się w garnku z wodą? Wszystko zależy od tego, jak podzielimy naszego kalafiora. Jeśli gotujemy go w całości albo przekrojonego na pół, to nie powinien spędzić we wrzątku nie dłużej niż kwadrans. Jeśli zaś dzielimy go na mniejsze różyczki, czas ten ulega skróceniu: nawet do pięciu minut. Jeśli nie jesteśmy przekonani do tego, jak długo powinniśmy go gotować, wystarczy że co jakiś czas będziemy sprawdzać jego twardość. Wbity w warzywo widelec pozwoli nam ocenić, czy już jest al dente.

Jak złagodzić smak kalafiora?

Kalafior daje mnóstwo kulinarnych możliwości! Wystarczy troszkę poeksperymentować
Kalafior daje mnóstwo kulinarnych możliwości! Wystarczy troszkę poeksperymentować 123RF/PICSEL

Jeśli uważne gotowanie kalafiora powiodło się ale nadal nie odpowiada nam jego smak, nie wolno się zrażać, tylko sięgnąć po inne metody. Co może okazać się przydatne? Wystarczy, że połowę wody przeznaczoną do gotowania zastąpimy zwykłym mlekiem! Niektórzy polecają, aby do gotującego się kalafiora dodać także kawałek czerstwego chleba. Te proste metody nie wymagają wielkiego nakładu pracy, ale może okazać się, że gotowany kalafior na dłużej pozostanie w naszym menu.

Zobacz także:

Sernik kalafiorowy - nietypowy sposób na domowe wypiekiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas