Polacy często popełniają ten błąd. Przez to pozbawiasz się wielu witamin

Wiele warzyw warto jeść na surowo, by przez obróbkę termiczną nie pozbywać się z nich wartościowych witamin. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, które warzywa bez obawy o problemy zdrowotne można spożywać bez ich wcześniejszego pieczenia, gotowania czy smażenia. Jak zatem sytuacja wygląda w przypadku bardzo popularnego i lubionego przez Polaków kalafiora?

Kalafior możemy jeść również na surowo. Sprawdzi się m.in. jak dodatek do sałatki.
Kalafior możemy jeść również na surowo. Sprawdzi się m.in. jak dodatek do sałatki. 123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść kalafior?

O tym, że warto włączyć kalafior do swojej diety, nie trzeba już chyba nikogo przekonywać, gdyż warzywo jest doskonałym źródłem wielu witamin, a w dodatku jest niskokaloryczne, zawierając około 22 kcal w 100 g.

Kalafior zawiera w sobie m.in. witaminy: A w formie beta-karotenu, C, E, B1, B2, B3, B6, K, błonnik pokarmowy, węglowodany i białko. Znajdziemy w nim również spore zasoby sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, manganu, cynku i miedzi.

Dietetycy wskazują, że jedna porcja kalafiora pokrywa w 70 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
Dietetycy wskazują, że jedna porcja kalafiora pokrywa w 70 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C123RF/PICSEL

Czy kalafior może być jedzony na surowo?

Większość osób spożywa kalafiora ugotowanego i najczęściej jest on podawany w formie purée lub z przysmażoną bułką tartą. Bez wątpienia tak przygotowany kalafior smakuje doskonale, ale podczas obróbki termicznej traci wiele witamin i minerałów.

Jak zatem zachować wszystkie prozdrowotne właściwości tego warzywa? Otóż kalafiora możemy spożywać na surowo. Oczywiście najpierw należy warzywo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Surowe różyczki kalafiora mogą zastąpić wysokokaloryczne i niezdrowe przekąski, a jeśli chcemy urozmaicić jego smak, można moczyć go w różnego rodzaju sosach.

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym 123RF/PICSEL

Surowy kalafior jest na tyle delikatny w smaku, że z powodzeniem możemy dodawać go do sałatek.

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 64: Natalia de BarbaroINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas
{CMS: 0}