Kalafiorowa zupa z papryką
Bardzo smaczna i pożywna zupa kalafiorowa z papryką. To doskonały pomysł na pierwsze danie, które zasmakuje nawet największym niejadkom.

Składniki
- 1 cebula
- 1 mały kalafior
- 2 młode marchewki
- pietruszka
- 1,5 l wywaru
- 1 strąk żółtej papryki
- 1/2 pęczka koperku
- olej
- mąka
- sól
- biały pieprz
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju. Kalafiora podziel na różyczki. Oczyść i posiekaj marchewki oraz pietruszkę. Przesmażoną cebulę zalej gorącym wywarem. Wrzuć różyczki kalafiora. Dodaj marchew i pietruszkę. Gotuj około 20 minut. 2. Posiekaj paprykę, wrzuć ją do zupy. Ogrzewaj 5 minut. Zrób zasmażkę z łyżki oleju i łyżeczki mąki. Dodaj do zupy, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem, posyp koperkiem.