Kalafiorowe placki z cukinią

Są kolorowe i smaczne, a co najważniejsze – zdrowe oraz lekkostrawne, bo podane z sosem ułatwiającym trawienie.

Kalafiorowe placki z cukinią
Kalafiorowe placki z cukinią123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Zalej je posoloną wodą. Gotuj 20 minut. Cukinię oczyść, grubo zetrzyj, odciśnij nadmiar soku. Cebule obierz, posiekaj. Zeszklij na maśle. Dołóż cukinię i duś całość ok. 5 minut. Ugotowany kalafior odcedź, osącz. Od razu rozgnieć go widelcem, połącz z podsmażoną cukinią i cebulą. Masę warzywną odstaw, by przestygła. Potem dodaj do niej mąkę kukurydzianą i jajka. Przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.

2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz nakładaj porcje ciasta, formując owalne racuchy. Placki smaż na rumiano (razem ok. 15 minut).

3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go  z jogurtem. Sos przypraw na pikantnie curry i wsyp posiekaną miętę, by usprawnić trawienie. Podawaj do placków.

Wersja light

Do placków dodaj gałkę muszkatołową. Pobudza trawienie i pomaga pozbyć się problemów trawiennych, takich jak niestrawność czy infekcje jelitowe. Zamiast smażyć placki, upiecz je w piekarniku. Dzięki temu nie będziesz musiała dodawać oleju i zmniejszysz kaloryczność dania. Placki piecz 30 minut w 180 st.

Wersja przy endometriozie

Jednym z objawów endometriozy są obfite miesiączki. Wiąże się to z ryzykiem wypłukania z organizmu żelaza i grozi stanami osłabienia, a nawet anemii. Dlatego zamień 1/2 kalafiora na 45 dag ugotowanej czerwonej soczewicy, bogatej w ten pierwiastek.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas