Kalarepa – przysmak z dzieciństwa. Co zawiera? Jak ją przygotować?

Kalarepę powinny jeść kobiety w ciąży i zmagające się z anemią
Kalarepę powinny jeść kobiety w ciąży i zmagające się z anemią123RF/PICSEL
  • Warzywo to zawiera wiele cennych składników, między innymi witaminy z grupy B, żelazo, antyoksydanty.
  • Pamiętaj, żeby wybierać kalarepy zdrowe i dorodne. Unikaj tych z żółtymi plamami na liściach czy uschniętych.
  • Z kalarepy można przygotować wiele smacznych dań, które sprawdzą się na obiad.

Jak wygląda kalarepa?

Jak jeść kalarepę?

Częścią jadalną kalarepy jest łodyga i młode liście
Częścią jadalną kalarepy jest łodyga i młode liście123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Przepis na placki z kalarepy

  • dwie średnie kalarepy,
  • jedno jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • szczypta soli do smaku,
  • olej do smażenia.
  1. Na początku obierz i umyj kalarepę. Włóż do garnka, zalej wodą i dodaj szczyptę soli. Gotuj do miękkości przez około kwadrans. Sprawdź, czy warzywo jest dogotowane, wbijając w niego drewniany patyk.
  2. Po ugotowaniu i ostudzeniu kalarepy pokrój ją na plasterki. Obtocz je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Włóż do lodówki na 15 minut, by panierka się stężała.
  3. Placki smaż na rozgrzanym oleju, tak, by każda ze stron była lekko zarumieniona. Usmażone danie połóż na papierowym ręczniku. Pochłonie on nadmiar tłuszczu i sprawi, że placki z kalarepy będą chrupkie.
Jak czytać etykiety? Niektóre nazwy zaskakująInteria.tv