Kalarepa – przysmak z dzieciństwa. Co zawiera? Jak ją przygotować?

To bardzo zdrowe warzywo, które ma wiele cennych składników odżywczych. Po kalarepę należy sięgać w okresie przeziębień. Zawiera bowiem witaminę C, wzmacniającą układ odpornościowy. Warzywo ma pozytywny wpływ na serce, a także narząd wzroku. Dlaczego warto jeść kalarepę? Co można z niej przygotować? Dowiesz się z poniższego artykułu.

Kalarepę powinny jeść kobiety w ciąży i zmagające się z anemią
Kalarepę powinny jeść kobiety w ciąży i zmagające się z anemią123RF/PICSEL

  • Warzywo to zawiera wiele cennych składników, między innymi witaminy z grupy B, żelazo, antyoksydanty.
  • Pamiętaj, żeby wybierać kalarepy zdrowe i dorodne. Unikaj tych z żółtymi plamami na liściach czy uschniętych.
  • Z kalarepy można przygotować wiele smacznych dań, które sprawdzą się na obiad.

Jak wygląda kalarepa?

Kalarepa należy do rodzaju warzyw kapustnych, a jej liście i bulwa rosną ponad powierzchnią gleby. Należy do tej samej rodziny co kapusta, kalafior czy brokuł. Składniki odżywcze pobierane są za pomocą korzeni. Warzywo posiada owalne liście, które mają dość pokaźne rozmiary. Rosną na długich ogonkach, wyrastających z bulwy. To roślina dwuletnia, należąca w naszym kraju do warzyw uprawnych. Jej czas wzrostu wynosi około dwóch miesięcy.

Jak jeść kalarepę?

Częścią jadalną kalarepy jest łodyga i młode liście
Częścią jadalną kalarepy jest łodyga i młode liście123RF/PICSEL

Część jadalna kalarepy to oczywiście łodyga. Jest zgrubiała i przerośnięta, zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Do najważniejszych należą z grupy B, gdyż pozytywnie oddziaływają na układ nerwowy. Dodatkowo wspierają procesy przemiany materii i wpływają na pracę serca. Witamina B9, inaczej kwas foliowy, wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto składnik ten ma znaczenie dla prawidłowego rozwoju cewy nerwowej płodu. Dlatego warto, by ciężarne kobiety uwzględniły kalarepę w swoim jadłospisie.

Jak powinno wyglądać zdrowe i dorodne warzywo? Najlepiej, by było średnich rozmiarów i dość ciężkie. Liście powinny być całe zielone, bez żółtych przebarwień. Uważaj również na okazy, które mają zwiędłe liście. Zazwyczaj świadczy to o złym przechowywaniu kalarepy i jej braku świeżości.

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Do jedzenia nadają się również młode liście kalarepy. Są w szczególności polecane osobom zmagającym się z anemią. Mają spore ilości żelaza: minerału, którego niedobory przyczyniają się do rozwoju tej choroby. W liściach kalarepy znajdują się też składniki oczyszczające organizm ze szkodliwych substancji. W warzywie obecna jest witamina C, która wspiera układ odpornościowy. Dodatkowo to silny antyoksydant, zapobiegający szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Warzywo w swoim składzie zawiera też cenną luteinę. Chroni ona narząd wzroku przed promieniowaniem słonecznym i poprawia widzenie.

Przepis na placki z kalarepy

Warzywo można wykorzystać w wielu daniach. Naszą propozycją są placki z kalarepy. To świetny sposób na prosty i pyszny obiad.

Składniki:

  • dwie średnie kalarepy,
  • jedno jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • szczypta soli do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz i umyj kalarepę. Włóż do garnka, zalej wodą i dodaj szczyptę soli. Gotuj do miękkości przez około kwadrans. Sprawdź, czy warzywo jest dogotowane, wbijając w niego drewniany patyk.
  2. Po ugotowaniu i ostudzeniu kalarepy pokrój ją na plasterki. Obtocz je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Włóż do lodówki na 15 minut, by panierka się stężała.
  3. Placki smaż na rozgrzanym oleju, tak, by każda ze stron była lekko zarumieniona. Usmażone danie połóż na papierowym ręczniku. Pochłonie on nadmiar tłuszczu i sprawi, że placki z kalarepy będą chrupkie.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas