Kalarepa: Właściwości i zastosowania

Kalarepa to jedno z najzdrowszych warzyw. Korzystnie wpływa na układ krążenia, chroni przed anemią, ułatwia detoksykację i pomaga schudnąć. Świetnie wpływa także na wzrok i zawiera naturalne substancje o właściwościach grzybobójczych i bakteriobójczych. A co najważniejsze – działa też antynowotworowo. Do tego świetnie smakuje i można ją przyrządzać na wiele sposobów. Faszerowana kalarepa wzbudzi zachwyt wszystkich gości. Sprawdź, dlaczego warto regularnie spożywać to niedoceniane warzywo.

Dlaczego warto jeść kalarepę?
Dlaczego warto jeść kalarepę? ©123RF/PICSEL

Co zawiera kalarepa?

Co zaiera kalarepa?
©123RF/PICSEL

Kalarepa to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Docenili ją już starożytni Rzymianie, którzy nazywali ją kapustą pompejańską. Kalarepę zalicza się bowiem do warzyw kapustnych, razem z brokułem, brukselką, kalafiorem, kapustą i jarmużem. Uprawiane są dwie odmiany – zielona oraz fioletowa, które różnią się kolorem łodyg i skóry. Obie posiadają jednak jasnokremowy miąższ o lekko słodkim smaku.

Kalarepa zawiera niemal wszystkie witaminy (największe ilości witaminy C, A, K oraz witamin z grupy B), cenne minerały (potas, wapń, fosfor, magnez), błonnik, a także izotiocyjany i indole, które wykazują silne właściwości antynowotworowe.

Właściwości kalarepy

Właściwości kalarepy
©123RF/PICSEL

Spożywanie kalarepy świetnie wpływa na wzrok - zawiera ona znaczne ilości luteiny, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie oka i chroni je przed promieniowaniem UVA i UVB. Warzywo powinno się także znaleźć w codziennym jadłospisie osób cierpiących na anemię, ponieważ zawiera sporo żelaza. Kalarepa ułatwia również oczyszczanie organizmu (wspiera pracę wątroby oraz jelit) i pomaga w odchudzaniu (m.in. dzięki błonnikowi, który przyspiesza przemianę materii, reguluje wchłanianie cukrów i na dłużej zapewnia uczucie sytości).

Niezwykle cennym składnikiem kalarepy są izotiocyjany i indole – zwalczają one grzyby i bakterie. Udowodniono, że są one w stanie uporać się m.in. z bakterią helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za wrzody żołądka i dwunastnicy. Związki te działają też antynowotworowo i istnieją przesłanki, że spożywanie kalarepy (a także innych warzyw kapustnych) znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania np. na raka piersi.

Jak stosować kalarepę w kuchni?

Faszerowana kalarepa
©123RF/PICSEL

Ogromnym atutem kalarepy jest jej niska kaloryczność – 100 g warzywa dostarcza jedynie 27 kalorii. Z kolei duża zawartość błonnika sprawia, że jest ono niezwykle sycące. Można więc dodawać je do wielu posiłków i warto pamiętać, że jadalne są także liście.

Młodą kalarepę najlepiej spożywać na surowo, jako zdrową i pożywną przekąskę. Posiada ona też najwięcej cennych substancji odżywczych. Sprawdzi się jako składnik sałatek i surówek. Liście można również dodawać do warzywnych i owocowych koktajli.

Starsza kalarepa jest z kolei idealna do przyrządzania na ciepło – można ją piec, grillować, dusić i gotować. To idealny składnik zup, zapiekanek czy gulaszy. Popularnym sposobem jest także faszerowanie kalarepy – wystarczy wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę, a następnie dodać też mięso mielone, pomidory i czosnek. Całość można jeszcze oprószyć żółtym serem, a następnie piec w piekarniku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas