Kalarepki z pomidorami

Nie masz pomysłu na zdrową przekąskę? Proponujemy nadziewane kalarepki. Smakują wyśmienicie. W naszym przepisie farsz jest bezmięsny, ale możesz także włożyć do nich duszone mięso.

Nadziewana kalarepa smakuje wyjątkowo.
Nadziewana kalarepa smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 kg twardych pomidorów
  • 4 kalarepy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki siekanych dowolnych ziół
  • kilka gałązek ziół do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Pomidory pokroić w kostkę. Z kalarepek odciąć wierzchy, środki wydrążyć i pokroić w kostkę. Kalarepki ugotować w osolonym wrzątku.

2. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojony miąższ z kalarepek i smażyć 2-3 min. Zwiększyć ogień i szybko przesmażyć pomidory.

3. Na koniec dodać siekane zioła, doprawić solą i pieprzem. Pomidory nakładać do gorących kalarepek. Obłożyć ziołami, podawać.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas