Kalarepki z pomidorami
Nie masz pomysłu na zdrową przekąskę? Proponujemy nadziewane kalarepki. Smakują wyśmienicie. W naszym przepisie farsz jest bezmięsny, ale możesz także włożyć do nich duszone mięso.
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 kg twardych pomidorów
- 4 kalarepy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki siekanych dowolnych ziół
- kilka gałązek ziół do dekoracji
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Pomidory pokroić w kostkę. Z kalarepek odciąć wierzchy, środki wydrążyć i pokroić w kostkę. Kalarepki ugotować w osolonym wrzątku.
2. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojony miąższ z kalarepek i smażyć 2-3 min. Zwiększyć ogień i szybko przesmażyć pomidory.
3. Na koniec dodać siekane zioła, doprawić solą i pieprzem. Pomidory nakładać do gorących kalarepek. Obłożyć ziołami, podawać.