Kanapka z boczkiem pieczonym w cydrze
Przepis na kanapkę nie musi być przewidywalny!
Składniki - boczek:
- 2 kg surowego, nieparzonego boczku ze skórą
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża marchew
- 1 duża biała cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 cm korzeń imbiru pokrojonego w plastry
- 1/2 butelki cydru np. Green Mill
Przygotowanie - boczek:
1. Skórę boczku nacinamy w paski lub kratkę na głębokość ok. 1 cm, tak, aby nie uszkodzić mięsa. Następnie nacieramy dokładnie mięso mieszanką zmielonych przypraw: goździków, soli, brązowego cukru.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni Celcjusza, a w międzyczasie na blasze do pieczenia układamy pociętą na grube kawałki marchew oraz cebulę, obrane ząbki czosnku, plastry obranego imbiru.
3. Na warzywach układamy zamarynowany boczek i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 250 stopni Celcjusza przez około 25 min lub do momentu kiedy skórka zbrązowieje. Redukujemy temperaturę do 95 stopni Celcjusza i podlewamy 1 butelką cydru i pieczemy przez kolejne 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy boczek do ostygnięcia.
Pieczone jabłka - składniki:
- 1/2 winnych jabłek
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1 łyżeczka owoców kardamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 butelki cydru
Przygotowanie - jabłka:
1. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę. Aby jabłka nie ciemniały, podlewamy je cydrem. W moździerzu ucieramy przyprawy: goździki, nasiona kardamonu, sól i dodajemy pozostałe mielone przyprawy. Jabłka wykładamy na blachę do pieczenia, mieszamy z przyprawami, podlewamy cydrem, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza. Pieczemy mieszając co jakiś czas, aż kawałki jabłek zaczną się rozpadać (około 30 min w zależności od gatunku jabłek).
Przygotowanie - kanapka:
2. Na rozkrojonej kromce chleba układamy pokrojony w plastry boczek. Podlewamy delikatnie sosem spod pieczeni, dodajemy pieczone jabłka i ewentualnie listek sałaty. Przykrywamy z góry drugim kawałkiem pieczywa.