Kanapki pogrzebowe - moda prosto z Ameryki
Dlaczego tak się nazywają? To proste - serwuje się je na pogrzebach już od 1779 roku.
Zrobione z podłużnych bułeczek, z szynką i serem oraz glazurą z sosu Worchester i musztardy, posypane brązowym cukrem - kanapki pogrzebowe są tradycyjnie serwowane podczas uroczystości żałobnych w Stanach Zjednoczonych
Co przyczyniło się do ich niesłabnącej popularności? Są proste, sycące i smakują każdemu. To nie jedyne amerykańskie danie związane z pogrzebami. Popularne są również "ziemniaki pogrzebowe" z cebulą, śmietaną i płatkami kukurydzianymi.
Jak je przygotować? Podłużne bułki poprzekrawaj w poprzek, do środka nałóż plasterek szynki i żółtego sera. Z musztardy, stopionego masła, sosu Worchester i sproszkowanej cebuli przygotuj marynatę. Posmaruj bułki po wierzchu i wstaw do lodówki na min. 4 godziny. Przed podaniem wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.