Kanapkowe krokodyle
Czas ok. 25 min; porcja – 390 kcal.
1. Serek kanapkowy (najlepiej naturalny lub śmietankowy) przełóż do miseczki. Jajka umyj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 minut).
2. Ugotowane jajka odlej, przestudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek. Białka i żółtka rozetrzyj widelcem lub bardzo drobno posiekaj.
3. Pomidor ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, przekrój i usuń gniazdo nasienne. Miąższ posiekaj lub zmiksuj, odciskając nadmiar soku. Dodaj do serka, wymieszaj.
4. Do miseczki dołóż posiekane jajka na twardo oraz 1-2 łyżki majonezu. Rozetrzyj całość na gładką pastę lub zmiksuj. Dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.
5. Paluchy z ziarnami (lub kawałki bagietki) przekrój wzdłuż na połówki, posmaruj przygotowaną pastą (odrobinę odłóż) i złóż tak, by powstały z nich krokodyle.
6. Ogórek wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Pokrój go w grubsze plasterki. Umieść je tak, by imitowały łapy krokodyli. Z posiekanej papryki zrób ostre zęby, z groszku oczy, a z natki – ogon. Odłożoną pastę przełóż do szprycy i wyciśnij na grzbiecie wzór. Posyp go posiekaną natką.