Reklama

Reklama

Kapuśniaczki z mielonym drobiem

Świetny pomysł na szybki obiad

Składniki

  • 20 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 30 dag kapusty kwaszonej
  • 1 mała marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • cząber
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Kapustę kwaszoną mocno odciśnij, ew. potnij na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Potem lekko zrumień ją na 1 łyżce rozgrzanego oleju. 

2. Do miseczki włóż mielone mięso. Dodaj do niego zrumienioną cebulę oraz marchewkę. Wbij jajka. Potem dołóż kapustę i wsyp bułkę tartą. Masę przypraw solą, pieprzem, cząbrem oraz sporą ilością kminku. Całość dobrze wyrób. 

3. Z ciasta uformuj rękoma 12 placuszków. Wkładaj po 6 placków na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po 4 minuty z każdej strony. 

4. Po usmażeniu placki przełóż na kilkakrotnie złożony papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj je np. z dodatkiem pikantnego keczupu albo sosu cebulowego: obierz 3-4 czerwone cebule, grubo je posiekaj. Wrzuć do garnka z 1 łyżką rozgrzanego oleju. Posyp 2 łyżkami brązowego cukru. Duś ok. 15 minut. Przypraw do smaku solą oraz 2 łyżkami białego octu winnego.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje