Kapuśniaczki z mielonym drobiem
Świetny pomysł na szybki obiad

Składniki
- 20 dag mielonego mięsa drobiowego
- 30 dag kapusty kwaszonej
- 1 mała marchewka
- 1 duża cebula
- 2–3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- kminek
- cząber
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Kapustę kwaszoną mocno odciśnij, ew. potnij na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Potem lekko zrumień ją na 1 łyżce rozgrzanego oleju. 2. Do miseczki włóż mielone mięso. Dodaj do niego zrumienioną cebulę oraz marchewkę. Wbij jajka. Potem dołóż kapustę i wsyp bułkę tartą. Masę przypraw solą, pieprzem, cząbrem oraz sporą ilością kminku. Całość dobrze wyrób. 3. Z ciasta uformuj rękoma 12 placuszków. Wkładaj po 6 placków na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż po 4 minuty z każdej strony. 4. Po usmażeniu placki przełóż na kilkakrotnie złożony papierowy ręcznik, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj je np. z dodatkiem pikantnego keczupu albo sosu cebulowego: obierz 3-4 czerwone cebule, grubo je posiekaj. Wrzuć do garnka z 1 łyżką rozgrzanego oleju. Posyp 2 łyżkami brązowego cukru. Duś ok. 15 minut. Przypraw do smaku solą oraz 2 łyżkami białego octu winnego.