Kapuśniak

Z boczkiem.

Składniki:

Reklama

- 15 dag wędzonego boczku,
- 1,5 lt wywaru wołowego,
- 40 dag kiszonej kapusty,
- 1 duża cebula,
- 4 duże ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- liść laurowy,
- ziele angielskie

Przygotowanie:

Boczek pokroić na małą kosteczkę, kapustę lekko wycisnąć z soku (sok zachować, gdyby zupa była za mało kwaśna, można go dolać do smaku). Cebulę posiekać, ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pokrojone ziemniaki, gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać kapustę i gotować dalsze 20-30 minut. Jeśli zostały warzywa z gotowania wywaru można je pokroić lub zetrzeć i dodać do zupy. W tym samym czasie przesmażyć na rozgrzanym maśle cebulę i boczek, oprószyć mąką, przemieszać i połączyć z zupą. Zupę ewentualnie doprawić solą i pieprzem, podawać oprószoną natką pietruszki. Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 6 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: zupa | kapusta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje