Kapuśniak
Z boczkiem.

Składniki:
- 15 dag wędzonego boczku, - 1,5 lt wywaru wołowego, - 40 dag kiszonej kapusty, - 1 duża cebula, - 4 duże ziemniaki, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki mąki, - sól, pieprz, - liść laurowy, - ziele angielskie
Przygotowanie:
Boczek pokroić na małą kosteczkę, kapustę lekko wycisnąć z soku (sok zachować, gdyby zupa była za mało kwaśna, można go dolać do smaku). Cebulę posiekać, ziemniaki obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać listek laurowy, ziele angielskie i włożyć pokrojone ziemniaki, gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać kapustę i gotować dalsze 20-30 minut. Jeśli zostały warzywa z gotowania wywaru można je pokroić lub zetrzeć i dodać do zupy. W tym samym czasie przesmażyć na rozgrzanym maśle cebulę i boczek, oprószyć mąką, przemieszać i połączyć z zupą. Zupę ewentualnie doprawić solą i pieprzem, podawać oprószoną natką pietruszki. Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!