- 1/2 główki świeżej kapusty,
- 15 dag kapusty kiszonej,
- 50 dag kości wołowych,
- włoszczyzna, 4 ziemniaki,
- sól, pieprz, listek laurowy,
- majeranek, natka pietruszki,
- po łyżce masła i mąki Kości wołowe umyć, zagotować w około 2 litrach wody. Gotować 30 minut. Dodać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki i świeżą, drobno posiekaną białą kapustę. Kapustę kiszoną pokroić, wrzucić do garnuszka z małą ilością wrzącej wody, gotować do miękkości. Dodać ją do zupy, kiedy włoszczyzna i ziemniaki będą już miękkie. Dodać przyprawy, zasmażkę z masła i mąki. Można też wrzucić parę plasterków pokrojonej kiełbasy.
1 porcja - 280 kcal
Czas przygotowania: 40 minut