Składniki na 6 porcji: - 1/2 główki świeżej kapusty, - 15 dag kapusty kiszonej, - 50 dag kości wołowych, - włoszczyzna, 4 ziemniaki, - sól, pieprz, listek laurowy, - majeranek, natka pietruszki, - po łyżce masła i mąki Przygotowanie: Kości wołowe umyć, zagotować w około 2 litrach wody. Gotować 30 minut. Dodać pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki i świeżą, drobno posiekaną białą kapustę. Kapustę kiszoną pokroić, wrzucić do garnuszka z małą ilością wrzącej wody, gotować do miękkości. Dodać ją do zupy, kiedy włoszczyzna i ziemniaki będą już miękkie. Dodać przyprawy, zasmażkę z masła i mąki. Można też wrzucić parę plasterków pokrojonej kiełbasy. 1 porcja - 280 kcal Czas przygotowania: 40 minut