Kapuśniak inny niż wszystkie

Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotowany tradycyjnie może jednak szybko się znudzić. Dlatego dziś przedstawiamy zupełnie nowy pomysł na to danie.

Kapuśniak w nowym wydaniu może zaskakiwać
Kapuśniak w nowym wydaniu może zaskakiwać 123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 pory
  • 4 szalotki
  • 300 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 100 g wieprzowych żeberek
  • 20 g wędzonego boczku
  • świeży majeranek
  • 250 g śmietany
  • sól, biały pieprz
  • szczypta cukru
  • gałka muszkatołowa

Umyj i pokrój żeberka. Włóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, odszumuj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 ziaren pieprzu. 

Pokrojone pory i szalotki zeszklić na oleju. Dodać pokrojone ziemniaki, zalać bulionem. Dodać kapustę. Dodaj do mięsa i gotuj ok. 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyjmij mięso z zupy. Boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Odłóż po usmażeniu na bok.

Do zupy dodać śmietanę i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Podawać z usmażonym boczkiem.

"Ewa gotuje": Zalewajka na białej kiełbasiePolsat