Kapuśniak inny niż wszystkie
Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Gotowany tradycyjnie może jednak szybko się znudzić. Dlatego dziś przedstawiamy zupełnie nowy pomysł na to danie.

Składniki
- 2 pory
- 4 szalotki
- 300 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu
- 300 g kiszonej kapusty
- 100 g wieprzowych żeberek
- 20 g wędzonego boczku
- świeży majeranek
- 250 g śmietany
- sól, biały pieprz
- szczypta cukru
- gałka muszkatołowa
Umyj i pokrój żeberka. Włóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, odszumuj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 ziaren pieprzu.
Pokrojone pory i szalotki zeszklić na oleju. Dodać pokrojone ziemniaki, zalać bulionem. Dodać kapustę. Dodaj do mięsa i gotuj ok. 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyjmij mięso z zupy. Boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Odłóż po usmażeniu na bok.
Do zupy dodać śmietanę i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Podawać z usmażonym boczkiem.