Kapuśniak z pomidorami i papryką

Kapuśniak robiony na wędzonym boczku i żeberkach jest wyśmienitą zupą. Dodatek pomidorów i czerwonej papryki tylko dodaje wyrazistości tej potrawie.

Kapuśniak z dodatkiem pomidorów i papryki to odświeżona wersja tej zupy
Kapuśniak z dodatkiem pomidorów i papryki to odświeżona wersja tej zupy 123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 50 dag żeberek
  • 50 dag wędz. boczku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela ang.
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz w ziarnach

Umyj i pokrój żeberka. Włóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, odszumuj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 ziaren pieprzu. Gdy mięso zmięknie, dorzuć starte na grubych oczkach warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotuj ok. 10 minut.

Boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Na wytopionym tłuszczyku zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj do wywaru. Kapustę pokrój, dołóż do wywaru.

Oddzielnie ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki (kwas z kapusty nie dałby im się ugotować w wywarze). Ugotowane dołóż do zupy. Paprykę pokrój w średnią kostkę i podsmaż na oliwie na patelni, żeby zmiękła i zarumieniła się. Dorzuć usmażoną paprykę i pokrojone pomidory do zupy. Gotuj ok. 30 -40 min. Na koniec dopraw.

"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsat