Kapuśniak z pomidorami i papryką
Kapuśniak robiony na wędzonym boczku i żeberkach jest wyśmienitą zupą. Dodatek pomidorów i czerwonej papryki tylko dodaje wyrazistości tej potrawie.
Umyj i pokrój żeberka. Włóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, odszumuj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 ziaren pieprzu. Gdy mięso zmięknie, dorzuć starte na grubych oczkach warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotuj ok. 10 minut.
Boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Na wytopionym tłuszczyku zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj do wywaru. Kapustę pokrój, dołóż do wywaru.
Oddzielnie ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki (kwas z kapusty nie dałby im się ugotować w wywarze). Ugotowane dołóż do zupy. Paprykę pokrój w średnią kostkę i podsmaż na oliwie na patelni, żeby zmiękła i zarumieniła się. Dorzuć usmażoną paprykę i pokrojone pomidory do zupy. Gotuj ok. 30 -40 min. Na koniec dopraw.