Kapuśniak z wkładką

Pożywna i smaczna zupa.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 30 -40 dag kiszonej kapusty,
- 20 dag wędzonej cienkiej kiełbasy,
- 20 dag wędzonego boczku,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1selera,
- 1 cebula,
- 3-4 ziemniaki,
- 3 listki laurowe,
- 5 ziarenek pieprzu,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka wegety,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki masła,
- 6 szklanek wody,
- sól

Przygotowanie:

1) Boczek oraz obraną cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać boczek, cebulę, zrumienić, dodać kapustę, majeranek wszystko razem dusić około 15 minut.
2) Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę, pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, selera na kawałki. W garnku zagotować wodę, dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu , ziela, marchew, pietruszkę, selera. Gotować 15 minut, następnie dołożyć ziemniaki, wegetę, gotować jeszcze 10 minut.
3) Pokrojoną na spore kawałki kiełbasę oraz czosnek pokrojony w plasterki dodać do zupy.
4) Po 5 minutach dołożyć podduszoną kapustę z boczkiem. Zupę gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą.
Czas przygotowania 50 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas