Kapuśniak z wkładką
Pożywna i smaczna zupa.

Składniki:
- 30 -40 dag kiszonej kapusty, - 20 dag wędzonej cienkiej kiełbasy, - 20 dag wędzonego boczku, - 1 marchew, - 1 pietruszka, - 1selera, - 1 cebula, - 3-4 ziemniaki, - 3 listki laurowe, - 5 ziarenek pieprzu, - 3 ziarenka ziela angielskiego, - 2 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka wegety, - 1 łyżeczka majeranku, - 2 łyżki masła, - 6 szklanek wody, - sól
Przygotowanie:
1) Boczek oraz obraną cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać boczek, cebulę, zrumienić, dodać kapustę, majeranek wszystko razem dusić około 15 minut. 2) Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę, pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, selera na kawałki. W garnku zagotować wodę, dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu , ziela, marchew, pietruszkę, selera. Gotować 15 minut, następnie dołożyć ziemniaki, wegetę, gotować jeszcze 10 minut. 3) Pokrojoną na spore kawałki kiełbasę oraz czosnek pokrojony w plasterki dodać do zupy. 4) Po 5 minutach dołożyć podduszoną kapustę z boczkiem. Zupę gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą. Czas przygotowania 50 minut