Kapusta czerwona z boczkiem
Świetna jako samodzielne danie, przystawka albo dodatek do mięsa.
Składniki na 6 porcji:
- l 1/2 średniej czerwonej kapusty,
- l kwaśne jabłko,
- l 5 dag boczku,
- l 10 dag białej kiełbasy,
- l sok z jednej cytryny,
- l 3 łyżki oleju,
- l sól, pieprz, majeranek,
- l natka pietruszki.
Przyrządzanie:
Białą kiełbasę ugotować w wodzie. Kapustę umyć, poszatkować na cienkie paski. Podlać wywarem z kiełbasy, ugotować na miękko. Odcedzić i od razu zakwasić sokiem cytrynowym. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę razem z boczkiem. Kiełbasę pokroić na plasterki. Boczek, jabłko i kiełbasę podsmażyć na oleju. Dołożyć do kapusty. Doprawić do smaku solą, pieprze i majerankiem. Gotować kilka minut, często mieszając. Pozostawić dłuższą chwilę pod przykryciem - tak by składniki dobrze się "przegryzły".Danie podawać posypane natką, z dodatkiem np. porzeczek, jako samodzielne danie, przystawkę albo dodatek do mięsa.
Porcja - 230 kcal
Czas przygotowania: 40 minut