Kapusta kiszona na ciepło - doskonały dodatek do obiadu. Sprawdź przepis
Jeśli znudziły wam się już zwykłe surówki do obiadu i szukacie pomysłu na coś zupełnie nowego, a smacznego, przestawiamy przepis na wyśmienitą kapustę kiszoną na ciepło. Na chłodne dni sprawdzi się idealnie, a jej przygotowanie nie sprawi trudności.
Kapusta kiszona - właściwości
Poza tym, że dodaje specyficznego, kwaśnego posmaku wielu potrawom, jest też bardzo zdrowa. Kapusta kiszona przede wszystkim:
- korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego
- za sprawą witaminy C świetnie wzmacnia odporność,
- pomaga też obniżyć poziom cholesterolu we krwi
- wspomaga układ sercowo-naczyniowy
- zbawiennie działa na skórę
Zobacz również:
- Dodaj dwie łyżki do ciasta na pierogi, wyjdą delikatne. Tak robi siostra Anastazja
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
Ponadto bogata jest w witaminy: A, E, K i te z grupy B, a także błonnik. Sok z kiszonej kapusty działa natomiast detoksykująco na organizm.
Kapusta kiszona - jak jeść?
Propozycji podania kiszonej kapusty jest bardzo wiele. Może być jedzona na surowo - np. jako składnik surówek. Dodaje się też ją często do zup, dań jednogarnkowych, pierogów, uszek i innych wyrobów. Z kapusty kiszonej można też zrobić tzw. bieszczadzkie fuczki - smażone placki. Co więcej, w wielu polskich domach służy jako smaczny dodatek do obiadu w wersji na ciepło. To świetna alternatywa dla surówek, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdzie mamy większą ochotę na ciepłe posiłki.
Kapusta kiszona na ciepło do obiadu - jak przygotować?
Przygotowanie kapusty kiszonej na ciepło nie jest skomplikowane. Oto co będzie potrzebne na cztery porcje.
Składniki:
- 600 g kiszonej kapusty odsączonej
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej lub oliwa
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- cukier do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kapustę dobrze odcisnąć i pokroić, umieścić w garnku.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie.
- Do naczynia wlać wodę na 3/4 wysokości kapusty, wymieszać.
- Gotować pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika do miękkości kapusty - około 50-60 minut, w międzyczasie mieszając.
- Pod koniec gotowania dodać majeranek i pieprz. Ewentualnie dosolić wedle uznania.
- Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju na złoty kolor. Wsypać mąkę i smażyć całość 2-3 minuty.
- Na patelnię z zasmażką wlać niewielką ilość gorącej wody z garnka, szybko zamieszać i przełożyć do naczynia z kapustą.
- Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia.
- Do smaku można dodać odrobinę cukru.
Tak przygotowaną kapustę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni. Można też zamrozić.