Bez pieczenia, z pełnią smaku w każdym kęsie. Ciasto inspirowane popularnym batonikiem
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Przepysznie orzechowy smak batoników Kinder Bueno sprawia, że ciężko oprzeć się chęci sięgnięcia po kolejne opakowanie. Słodka przekąska jest chętnie wybierana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Rarytasem dla zwolenników tego deseru będzie także ciasto Kinder Bueno, które kusi miękkimi ciasteczkami, kremowymi warstwami, posmakiem orzechów i nutą czekolady. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Zapraszamy do dalszej lektury.
Spis treści:
Słodki deser bez pieczenia
Dwie warstwy maślanych herbatników, podwójna porcja kremu, chrupiące orzechy i spora dawka czekolady. Taki deser brzmi jak marzenie niejednego łasucha. Do przygotowania domowego ciasta Kinder Bueno nie potrzebujemy piekarnika ani wymyślnych sprzętów kuchennych. Wystarczy jedynie zgromadzić potrzebne składniki i krok po kroku przejść przez podaną recepturę. Deser wychodzi tak pyszny, że nie będziemy chcieli się nim dzielić z innymi.
Ciasto Kinder Bueno - składniki
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe w proszku
- 100 g orzechów laskowych
- 500 g herbatników maślanych
- 5 łyżek kremu czekoladowego
- 200 g miękkiego masła
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 g deserowej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 200 g mleka w proszku
Sprawdź: Puchate ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Doskonale balansuje smak kwaśny ze słodkim
Przygotowanie ciasta Kinder Bueno w domu
- Z podanej porcji mleka odlewamy jedną szklankę, dosypujemy do niej budynie w proszku i całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników.
- Resztę mleka wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, a następnie dolewamy zawartość szklanki. Gotujemy przez kilka minut do całkowitego zgęstnienia.
- Powierzchnię powstałego budyniu zabezpieczamy kawałkiem folii lub papieru do pieczenia i pozostawiamy do wystudzenia. W ten sposób unikniemy tworzenia się kożucha.
- Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni, a następnie miksujemy tak, by powstały kawałki o wielkości ok. 1-2 mm.
- Połowę maślanych herbatników przekładamy do blendera, dodajemy dwie łyżki kremu czekoladowego, jedną łyżkę rozpuszczonego masła i 50 g orzechów. Składniki miksujemy.
- Dno blachy o wymiarach 25 × 35 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią powstałą masę i chowamy do lodówki.
- Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiego i jasnego puchu. Stopniowo dodajemy do niego budyń i za każdym razem ponownie mieszamy.
- Do powstałej masy dodajemy 30 g rozdrobnionych orzechów, mieszamy i przekładamy na schłodzony spód z herbatników, a następnie przykrywamy wierzch kolejną warstwą ciastek.
- 50 ml śmietanki kremówki podgrzewamy w niewielkim rondelku, dodajemy 100 g czekolady deserowej i mieszamy do rozpuszczenia.
- Serek mascarpone przekładamy do miski, dosypujemy 50 g cukru pudru i całość miksujemy. W kolejnym kroku ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną resztę śmietanki kremówki.
- Do naczynia z serkiem mascarpone dolewamy rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką i dosypujemy szklankę mleka w proszku. Całość miksujemy.
- Połączone składniki mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną kremówką i wykładamy na blachę jako kolejną warstwę.
- Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów i odrobiną startej czekolady. Kinder Bueno podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!
Sprawdź również: