Bez pieczenia, z pełnią smaku w każdym kęsie. Ciasto inspirowane popularnym batonikiem

Przepysznie orzechowy smak batoników Kinder Bueno sprawia, że ciężko oprzeć się chęci sięgnięcia po kolejne opakowanie. Słodka przekąska jest chętnie wybierana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Rarytasem dla zwolenników tego deseru będzie także ciasto Kinder Bueno, które kusi miękkimi ciasteczkami, kremowymi warstwami, posmakiem orzechów i nutą czekolady. Chcesz wiedzieć, jak je przygotować? Zapraszamy do dalszej lektury.

Jak przygotować ciasto Kinder Bueno bez piekarnika?
Jak przygotować ciasto Kinder Bueno bez piekarnika?123RF/PICSEL

Słodki deser bez pieczenia

Dwie warstwy maślanych herbatników, podwójna porcja kremu, chrupiące orzechy i spora dawka czekolady. Taki deser brzmi jak marzenie niejednego łasucha. Do przygotowania domowego ciasta Kinder Bueno nie potrzebujemy piekarnika ani wymyślnych sprzętów kuchennych. Wystarczy jedynie zgromadzić potrzebne składniki i krok po kroku przejść przez podaną recepturę. Deser wychodzi tak pyszny, że nie będziemy chcieli się nim dzielić z innymi.

Ciasto Kinder Bueno - składniki

  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe w proszku
  • 100 g orzechów laskowych
  • 500 g herbatników maślanych
  • 5 łyżek kremu czekoladowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g deserowej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mleka w proszku

Przygotowanie ciasta Kinder Bueno w domu

  1. Z podanej porcji mleka odlewamy jedną szklankę, dosypujemy do niej budynie w proszku i całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników.
  2. Resztę mleka wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, a następnie dolewamy zawartość szklanki. Gotujemy przez kilka minut do całkowitego zgęstnienia.
  3. Powierzchnię powstałego budyniu zabezpieczamy kawałkiem folii lub papieru do pieczenia i pozostawiamy do wystudzenia. W ten sposób unikniemy tworzenia się kożucha.
  4. Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni, a następnie miksujemy tak, by powstały kawałki o wielkości ok. 1-2 mm.
  5. Połowę maślanych herbatników przekładamy do blendera, dodajemy dwie łyżki kremu czekoladowego, jedną łyżkę rozpuszczonego masła i 50 g orzechów. Składniki miksujemy.
  6. Dno blachy o wymiarach 25 × 35 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią powstałą masę i chowamy do lodówki.
  7. Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiego i jasnego puchu. Stopniowo dodajemy do niego budyń i za każdym razem ponownie mieszamy.
  8. Do powstałej masy dodajemy 30 g rozdrobnionych orzechów, mieszamy i przekładamy na schłodzony spód z herbatników, a następnie przykrywamy wierzch kolejną warstwą ciastek.
  9. 50 ml śmietanki kremówki podgrzewamy w niewielkim rondelku, dodajemy 100 g czekolady deserowej i mieszamy do rozpuszczenia.
  10. Serek mascarpone przekładamy do miski, dosypujemy 50 g cukru pudru i całość miksujemy. W kolejnym kroku ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną resztę śmietanki kremówki.
  11. Do naczynia z serkiem mascarpone dolewamy rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką i dosypujemy szklankę mleka w proszku. Całość miksujemy.
  12. Połączone składniki mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną kremówką i wykładamy na blachę jako kolejną warstwę.
  13. Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów i odrobiną startej czekolady. Kinder Bueno podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!
Bezglutenowe ciasto bez pieczenia - jak je zrobić?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas