Bez pieczenia, z pełnią smaku w każdym kęsie. Ciasto inspirowane popularnym batonikiem

Jak przygotować ciasto Kinder Bueno bez piekarnika?
Jak przygotować ciasto Kinder Bueno bez piekarnika?123RF/PICSEL

Słodki deser bez pieczenia

Ciasto Kinder Bueno - składniki

  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe w proszku
  • 100 g orzechów laskowych
  • 500 g herbatników maślanych
  • 5 łyżek kremu czekoladowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g deserowej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mleka w proszku

Przygotowanie ciasta Kinder Bueno w domu

  1. Z podanej porcji mleka odlewamy jedną szklankę, dosypujemy do niej budynie w proszku i całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników.
  2. Resztę mleka wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, a następnie dolewamy zawartość szklanki. Gotujemy przez kilka minut do całkowitego zgęstnienia.
  3. Powierzchnię powstałego budyniu zabezpieczamy kawałkiem folii lub papieru do pieczenia i pozostawiamy do wystudzenia. W ten sposób unikniemy tworzenia się kożucha.
  4. Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni, a następnie miksujemy tak, by powstały kawałki o wielkości ok. 1-2 mm.
  5. Połowę maślanych herbatników przekładamy do blendera, dodajemy dwie łyżki kremu czekoladowego, jedną łyżkę rozpuszczonego masła i 50 g orzechów. Składniki miksujemy.
  6. Dno blachy o wymiarach 25 × 35 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią powstałą masę i chowamy do lodówki.
  7. Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiego i jasnego puchu. Stopniowo dodajemy do niego budyń i za każdym razem ponownie mieszamy.
  8. Do powstałej masy dodajemy 30 g rozdrobnionych orzechów, mieszamy i przekładamy na schłodzony spód z herbatników, a następnie przykrywamy wierzch kolejną warstwą ciastek.
  9. 50 ml śmietanki kremówki podgrzewamy w niewielkim rondelku, dodajemy 100 g czekolady deserowej i mieszamy do rozpuszczenia.
  10. Serek mascarpone przekładamy do miski, dosypujemy 50 g cukru pudru i całość miksujemy. W kolejnym kroku ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną resztę śmietanki kremówki.
  11. Do naczynia z serkiem mascarpone dolewamy rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką i dosypujemy szklankę mleka w proszku. Całość miksujemy.
  12. Połączone składniki mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną kremówką i wykładamy na blachę jako kolejną warstwę.
  13. Wierzch ciasta posypujemy resztą orzechów i odrobiną startej czekolady. Kinder Bueno podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!
Bezglutenowe ciasto bez pieczenia - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria