Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty. Zapach wędzonki i świeżych warzyw pobudzi apetyt

Sycący kapuśniak z młodej kapusty to danie na kilka dni
Sycący kapuśniak z młodej kapusty to danie na kilka dni123RF/PICSEL

Jakie przyprawy do kapuśniaku?

  • liściem laurowym,
  • zielem angielskim,
  • kminkiem,
  • cząbrem,
  • ostrą mieloną papryką,
  • świeżym koperkiem.

Kapuśniak z młodej kapusty - wyprawa na zakupy

Młoda kapusta doskonale nadaje się do przygotowania kapuśniaku
Młoda kapusta doskonale nadaje się do przygotowania kapuśniaku123RF/PICSEL
  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 litr rosołu lub bulionu
  • 1 pęczek koperku
  • do smaku: sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, sok z cytryny, cukier

Jak gotuje się kapuśniak z młodej kapusty?

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia kapusty, a następnie kroimy ją na mniejsze części i przechodzimy do drobnego poszatkowania.
  2. Młode ziemniaki delikatnie pozbawiamy skórki lub szorujemy je pod wodą i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę pozbawiamy łupinek.
  3. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę również kroimy w średniej wielkości kostkę.
  4. Kawałek wędzonego boczku tniemy na mniejsze kawałki, a umyty i osuszony koperek siekamy do osobnej miseczki.
  5. W dużym garnku podsmażamy boczek, do momentu, w którym wytopi się tłuszcz, a następnie dorzucamy cebulę i czosnek.
  6. Kiedy oba składniki się zeszklą, dodajemy marchewkę, ziemniaki, kapustę i przyprawy. Całość zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
  7. Gotowy kapuśniak z młodej kapusty dodatkowo zakwaszamy sokiem z cytryny i dosypujemy odrobinę cukru dla zbalansowania smaku.
  8. Kapuśniak z młodej kapusty podajemy na ciepło, obficie obsypany koperkiem. Idealnie pasuje do niego kromka świeżego pieczywa. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Kapuśniak z włoskiejPolsatPolsat