Kapusta kiszona ze smażonym ryżem w stylu azjatyckim
Z dodatkiem imbiru.

Składniki:
- 120 g ryżu basmati
- sól
- 200 g kapusty kiszonej
- 3 kolorowe papryki
- zielona cebulka
- 50 g imbiru
- 2 łyżki oleju sojowego
- pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek sosu słodko-kwaśnego
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Kapustę osączyć. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulkę na długie kawałki. Imbir obrać i drobno pokroić. Łyżkę oleju rozgrzać w woku, warzywa smażyć trzy minuty, doprawić solą i pieprzem, zdjąć. W woku rozgrzać kolejną łyżkę oleju, przesmażyć ryż, dodać imbir, zdjąć. Na silnym ogniu przesmażyć kapustę, dodać przygotowane wcześniej składniki. Doprawić sosami.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal