Kapusta pekińska: Z czym najlepiej ją łączyć?

Kapusta pekińska, wyglądem bardziej przypominająca sałatę niż kapustę, stanowi doskonałą bazę do sałatek lub surówek, które mogą być idealnym dodatkiem do smakowitego obiadu, czy po prostu wystąpić w roli bardzo apetycznej i jednocześnie wyjątkowo zdrowej przekąski. Do walorów kapusty pekińskiej należy zaliczyć także to, że jest niskokaloryczna i tym samym robi furorę w dietach. Ponadto bardzo dobrze wpływa na wzrok, serce, układ kostno-stawowy oraz nerwowy czy procesy trawienne. Podpowiadamy, z czym doskonale komponuje się to apetyczne warzywo i jak je przyrządzić, by finalnie smakowało perfekcyjnie.

article cover
©123RF/PICSEL
Surówka z kapusty pekińskiejInteria Kulinaria

Z czym najlepiej łączyć kapustę pekińską?

©123RF/PICSEL

Kapusta pekińska to bardzo plastyczne warzywo. Można z nią śmiało eksperymentować i wyczarować na jej bazie naprawdę bardzo oryginalne sałatki. Tworzy doskonałe połączenie z pomidorem, ogórkiem, cebulą, marchewką, kukurydzą, papryką, porem, a także ananasem, jabłkiem, brzoskwinią czy suszoną żurawiną. Świetnie komponuje się również z łososiem, grillowanym kurczakiem, paluszkami krabowymi, mozzarellą czy fetą. Do sałatek tworzonych na bazie kapusty pekińskiej, można zamiast majonezu śmiało dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, śmietanę lub jogurt grecki. Smak przystawki wzbogaci także sos winegret w wersji klasycznej.

Pamiętaj, że sałatkę czy surówkę z kapusty pekińskiej należy podawać na stół zaraz po przygotowaniu.

Czy kapustę pekińską można podawać na ciepło?

©123RF/PICSEL

Kapusta pekińska doskonale smakuje również na ciepło. Do jej walorów należy bezsprzecznie zaliczyć fakt, że jako jedyna z odmian kapust nie wydziela mało przyjemnego dla nozdrzy zapachu podczas gotowania. Aby przyrządzana na ciepło kapusta smakowała perfekcyjnie należy ją odpowiednio doprawić. Najlepiej współgra z koperkiem, kminkiem, majerankiem, czosnkiem, słodką papryką, lubczykiem, pieprzem oraz solą.

Kapusta pekińska to doskonała baza pod bigos

Kapusta pekińska to również doskonała baza pod bigos oraz dodatek do kaszy gryczanej, makronu, czy zwykłej kromki chleba. Nie brakuje również miłośników kapusty pekińskiej zasmażanej z cebulką czy pomidorami. Świetnie smakuje również duszona, np. z pieczarkami, cukinią, kurczakiem. Sprawdzi się w gołąbkach oraz jako składnik zapiekanki lub nadzienia do placków.

Jak najlepiej podawać kapustę pekińską?

©123RF/PICSEL

Liście kapusty pekińskiej, tuż po starannym przepłukaniu wodą, można rozrywać na kawałki tak samo, jak sałaty lub kroić w paski. Tak przygotowana kapusta pekińska jest idealną bazą sałatek lub surówek.

Co znajdziemy w kapuście pekińskiej?

Na koniec kilka wskazówek na temat tego, czego konkretnie dostarczy nam kapusta pekińska. Oto, co w niej znajdziemy:

- witaminę C,

- witaminę A,

- witaminy z grupy B,

- witaminę E,

- witaminę K,

- rutynę,

- beta-karoten,

- wapń,

- potas,

- magnez.

Wewnętrzne liście kapusty pekińskiej posiadają najwięcej witaminy C, zaś zewnętrzne żelaza i kwasu foliowego.

Kapusta pekińska bardzo dobrze wpływa na:

- wzrok,

- serce,

- układ kostno-stawowy,

- układ nerwowy

- procesy trawienne.

Wspomaga pracę układu odpornościowego i pomaga w walce z przeziębieniami i infekcjami.

Kapusta pekińska jest produktem niskokalorycznym, w 100 g tego produktu znajduje się jedynie 40 kcal.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas