Kapusta z grzybami
Mazurski przepis na wigilijne danie

Składniki
- 1 kg kwaszonej kapusty
- 1 cebula
- 5 dag grzybów suszonych (najlepiej prawdziwków, ale mogą też być podgrzybki)
- 4–5 łyżek oleju rzepakowego
- 2–3 ziarenka ziela angielskiego
- 2–3 jagody jałowca
- 2 listki laurowe
- sól
- mielony czarny pieprz
- szczypta cukru
Sposób przygotowania
1. Suszone grzyby umyj, zalej przegotowaną wodą. Odstaw do namoczenia na 12 godz. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Wywar zachowaj do gotowania kapusty. Małegrzyby pozostaw w całości, a większe sztuki potnij na spore kawałki. 2. Kapustę opłucz, osącz, odciśnij. Potnij na kawałki. Przełóż do garnka. Zalej wywarem z gotowania grzybów i taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Cebulę obierz, grubo posiekaj.Na patelni rozgrzej połowę oleju, wrzuć cebulę i mieszając usmaż na szklisto. Dodaj do kapusty. Dołóż listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jagody jałowca. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 35 minut bez przykrycia. 3. Po tym czasie do kapusty dodaj pokrojone grzyby i pozostały olej. Gotuj jeszcze około 15 m inut. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i, jeśli lubisz, odrobiną mielonego kminku. Podgrzewaj, aż odparuje nadmiar płynu, od czasu do czasu przemieszaj, aby kapusta nie przywarła do dna.