Kapusta z grzybami
Mazurski przepis na wigilijne danie
Sposób przygotowania
1. Suszone grzyby umyj, zalej przegotowaną wodą. Odstaw do namoczenia na 12 godz. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Wywar zachowaj do gotowania kapusty. Małegrzyby pozostaw w całości, a większe sztuki potnij na spore kawałki.
2. Kapustę opłucz, osącz, odciśnij. Potnij na kawałki. Przełóż do garnka. Zalej wywarem z gotowania grzybów i taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Cebulę obierz, grubo posiekaj.Na patelni rozgrzej połowę oleju, wrzuć cebulę i mieszając usmaż na szklisto. Dodaj do kapusty. Dołóż listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jagody jałowca. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 35 minut bez przykrycia.
3. Po tym czasie do kapusty dodaj pokrojone grzyby i pozostały olej. Gotuj jeszcze około 15 m inut. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i, jeśli lubisz, odrobiną mielonego kminku. Podgrzewaj, aż odparuje nadmiar płynu, od czasu do czasu przemieszaj, aby kapusta nie przywarła do dna.