Kardamon: Właściwości i zastosowania

Kardamon to nie tylko wyjątkowa przyprawa o korzennym aromacie, ale też naturalny sposób na zwalczanie wielu dolegliwości. Już przed wiekami medycyna naturalna wykorzystywała go do zwalczania problemów żołądkowych oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Dziś wiadomo, że może być wsparciem w leczeniu choroby wrzodowej, cukrzycy i otyłości. Okazuje się, że kardamon nie tylko przyspiesza odchudzanie, ale jest też naturalnym afrodyzjakiem. Wytwarzany z niego olejek jest z kolei niezastąpionym „kosmetykiem” do skóry i włosów. Sprawdź, co zawiera kardamon i dlaczego warto regularnie go używać.

Dlaczego warto używać kardamonu?
Dlaczego warto używać kardamonu? ©123RF/PICSEL

Czym jest kardamon i co zawiera?

Co zawiera kardamon?
©123RF/PICSEL

Kardamon to wyjątkowa przyprawa o korzennym, słodko-ostrym smaku i cytrynowym aromacie. Pochodzi z Dalekiego Wschodu i od tysiącleci wykorzystywano go do celów kulinarnych i leczniczych. Do Europy dotarł w średniowieczu i był zaliczany do najcenniejszych przypraw. Współcześnie roślina z nasion której pozyskuje się kardamon, rośnie dziko w Azji, a największe uprawy znajdują się w Ameryce Środkowej. Najcenniejsza jest odmiana zielona. Kardamon można kupić w postaci proszku, nasion, a także całych strączków rośliny.

Orientalna przyprawa zawiera sporo błonnika, witaminę C oraz witaminy z grupy B, wapń, magnez, kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim cenne olejki eteryczne o właściwościach rozkurczających i antybakteryjnych.

Właściwości kardamonu

Olej z kardamonu
©123RF/PICSEL

Olejki eteryczne znajdujące się w kardamonie korzystnie wpływają na układ pokarmowy i trawienny. Pobudzają apetyt, stymulują produkcję soków żołądkowych i chronią przed niestrawnością. Przyprawa pomaga też zwalczyć bakterie H. pylori odpowiedzialne za wrzody żołądka. Kardamon jest również niezastąpiony w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewa, a do tego wspiera walkę z infekcjami górnych dróg oddechowych. Rozrzedza zalegającą wydzielinę, ułatwia odkrztuszanie i udrażnia zatkany nos.

Kardamonu warto też regularnie używać, jeśli chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Poprawia metabolizm i wspiera organizm w usuwaniu toksyn. Zmniejsza też ryzyko zaparć i jest naturalnym termogenikiem – przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. W kardamonie znajduje się także melatonina – hormon snu, który odpowiada też m.in. za prawidłowe procesy metaboliczne, w tym wchłanianie cukrów i tłuszczów do organizmu. Warto wiedzieć, że orientalną przyprawę uznaje się też za naturalny afrodyzjak, który zwiększa libido.

Właściwości olejku z kardamonu

Zastosowania kardamonu
©123RF/PICSEL

Z nasion kardamonu wytwarza się olejek, który jest składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Przede wszystkim można go znaleźć w specjalistycznych kremach i balsamach zwalczających cellulit. Olejek warto także dodawać do kąpieli – błyskawicznie nawilża i odżywia skórę, pomaga się odprężyć, a jednocześnie dodaje energii.

Zastosowania kardamonu

Kardamon pasuje przede wszystkim do potraw orientalnych, ale podkreśli i wzbogaci też smak wielu zup i dań mięsnych. Idealnie nadaje się do deserów, sałatek owocowych, lodów, a także kawy i ostrej indyjskiej herbaty. Warto dodawać go do piernika oraz alkoholi podawanych na gorąco. Kardamon można też wykorzystywać do odświeżenia oddechu – wystarczy przez chwilę żuć jego ziarenka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas