Karkówka w winnej marynacie
Marynata sprawi, że mięso nabierze niezwykłego aromatu.
Składniki:
4 kotlety z karkówki (po ok. 20 dag każdy)
Na marynatę:
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (100 ml)
- 1 niewielka cebula
- 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Marynata: ząbki czosnku obierz, rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.
Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj do marynaty, dobrze wymieszaj.
Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij. Włóż do miseczki. Zalej przygotowaną marynatą. Przykryj folią. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. W czasie marynowania kotlety kilkakrotnie obracaj. Zamarynowane kotlety ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut. Obróć, posmaruj marynatą. Piecz jeszcze ok. 10 minut.