Karkówka z owocami
Wypróbuj pyszne kotleciki.
Składniki:
- 6 kotletów karkowych,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka cukru,
- cynamon,
- po 10 dag śliwek i moreli,
- olej i łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Kotlety opłucz, osusz, lekko rozbij. Włóż do sosu sojowego, wymieszaj i odstaw na około 10 minut. W tym czasie wydryluj owoce, pokrój na połówki.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Na nim mocno przysmaż kotlety z jednej strony (na silnym ogniu). Posyp cukrem, obróć, chwilę smaż (20-30 sekund), a następnie wlej sos z marynaty, zmniejsz płomień pod patelnią do średniego i duś mięso 5 min.
3. Po upływie tego czasu do mięsa dodaj masło, a kiedy się roztopi dołóż przygotowane owoce. Posyp cynamonem. Podlej małą ilością (1/3 szklanki) wody. Wymieszaj. Duś 5-8 min. Na koniec mięso przypraw solą (sól może nie być konieczna, ponieważ sos sojowy jest bardzo słony), pieprzem i cukrem. Gotową potrawę podawaj z pieczywem i zieloną sałatą z pomidorami i papryką, przyprawioną ostrym sosem winegret. Jako dodatek do tak przyrządzonej karkówki możesz też zaserwować ryż ugotowany w bulionie, a następnie doprawiony tymiankiem oraz wymieszany z posiekaną natką.
4. Mięso będzie jeszcze smaczniejsze, jeżeli do marynowonia użyjesz ciemnego sosu sojowo-grzybowego, wymieszanego z paroma kroplami sosu Worcester.