Karkówka z rozmarynem

Smak zawdzięcza aromatycznym przyprawom

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 1,50 kg karkówki
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • marynata:
  • 3 łyżki oleju
  • łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżka susz. majeranku
  • pokrojona cebula
  • łyżka suszonego rozmarynu plus kilka gałązek świeżego
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól, grubo mielony pieprz
1 godz. 0 min
8-9 porcji

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz. Połącz składniki marynaty, natrzyj starannie mięso. Obłóż je cebulą. Wstaw do lodówki na godzinę (gdy mięso się marynuje,możesz przygotować masę na sernik).

2. Po tym czasie mięso zwiąż sznurkiem wraz z gałązkami rozmarynu, włóż do brytfanny razem ze składnika mi marynaty. Piecz ok. 70 min w 180°C,podlewając winem i wytwarzającym się sosem. Podaj np. z ziemniakami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas