Karkówka z rozmarynem
Smak zawdzięcza aromatycznym przyprawom
Składniki
- 1,50 kg karkówki
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- marynata:
- 3 łyżki oleju
- łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- łyżka susz. majeranku
- pokrojona cebula
- łyżka suszonego rozmarynu plus kilka gałązek świeżego
- łyżeczka suszonego lubczyku
- sól, grubo mielony pieprz
1 godz. 0 min
8-9 porcji
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz. Połącz składniki marynaty, natrzyj starannie mięso. Obłóż je cebulą. Wstaw do lodówki na godzinę (gdy mięso się marynuje,możesz przygotować masę na sernik).
2. Po tym czasie mięso zwiąż sznurkiem wraz z gałązkami rozmarynu, włóż do brytfanny razem ze składnika mi marynaty. Piecz ok. 70 min w 180°C,podlewając winem i wytwarzającym się sosem. Podaj np. z ziemniakami.