Karotenoidy: Właściwości. W jakich produktach występują?

Karotenoidy: W jakich produktach występują?
Karotenoidy: W jakich produktach występują?123RF/PICSEL

Składniki

Karotenoidy: Co to jest?

Morele zawierają znaczną ilość karotenoidów
Morele zawierają znaczną ilość karotenoidów123RF/PICSEL

Karotenoidy: Kolor z natury

Karotenoidy odpowiadają za kolor piór między innymi flamingów i kanarków
Karotenoidy odpowiadają za kolor piór między innymi flamingów i kanarków123RF/PICSEL

Karotenoidy: Właściwości

Obecność karotenoidów w diecie jest niezwykle ważna dla zdrowia
Obecność karotenoidów w diecie jest niezwykle ważna dla zdrowia 123RF/PICSEL
Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczkiNewseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa

Składniki

Astaksantyna: Królowa karotenoidów

Astaksantyna nadaje barwę skorupiakom, łososiom i pstrągom
Astaksantyna nadaje barwę skorupiakom, łososiom i pstrągom 123RF/PICSEL

Likopen: Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia

Nawet przetwory pomidorowe zawierają dużo likopenu
Nawet przetwory pomidorowe zawierają dużo likopenu123RF/PICSEL

Składniki

Luteina: Zapobiega chorobom oczu

Zielone warzywa liściaste zawierają dużo luteiny
Zielone warzywa liściaste zawierają dużo luteiny 123RF/PICSEL

β-karoten: zdrowy, ale w rozsądnych ilościach!

Marchew to warzywo bogate w karotenoidy
Marchew to warzywo bogate w karotenoidy 123RF/PICSEL

Gdzie można znaleźć pozostałe karotenoidy?

Sposób przyrządzania także ma znaczenie

Obrany pomidor zawiera dużo mniej likopenu
Obrany pomidor zawiera dużo mniej likopenu 123RF/PICSEL

Składniki