Karp na jajku
Gotuj z humorem.
- 1-1,5 kg karpia,
- 3 jajka,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- plasterki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rybę spraw, umyj, pokrój w dzwonka, a te na połówki wzdłuż kręgosłupa. Natrzyj solą i pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Następnie obłóż plasterkami mocno zmrożonego masła i wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut.
2. W tym czasie jajka ugotuj na twardo, przelej zimną wodą, ostudź, obierz i drobniutko posiekaj.
3. Zrumienioną rybę przełóż na ogrzany półmisek. Udekoruj plasterkami cytryny. Obłóż posiekanymi jajkami i posyp posiekaną natką. Obficie polej masłem z pieczenia. W ten sam sposób możesz przygotować szczupaka (pieczesz go 45 minut w całości).
Czas przygotowania: 1 i 1/4 godziny.
Wartość kaloryczna porcji: 110 kcal.