Karp na jajku
Gotuj z humorem.

Składniki na 4 porcje:
- 1-1,5 kg karpia, - 3 jajka, - sól, pieprz, - 3 łyżki masła, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, - plasterki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
1. Rybę spraw, umyj, pokrój w dzwonka, a te na połówki wzdłuż kręgosłupa. Natrzyj solą i pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Następnie obłóż plasterkami mocno zmrożonego masła i wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut. 2. W tym czasie jajka ugotuj na twardo, przelej zimną wodą, ostudź, obierz i drobniutko posiekaj. 3. Zrumienioną rybę przełóż na ogrzany półmisek. Udekoruj plasterkami cytryny. Obłóż posiekanymi jajkami i posyp posiekaną natką. Obficie polej masłem z pieczenia. W ten sam sposób możesz przygotować szczupaka (pieczesz go 45 minut w całości). Czas przygotowania: 1 i 1/4 godziny. Wartość kaloryczna porcji: 110 kcal.