Składniki: - 1 karp, - sól, pieprz, - 50 g masła, - po pół pęczka tymianku, majeranku i rozmarynu, - 3/8 l wytrawnego wina białego, - 250 g szalotek, - 250 g pomidorów, - 2 ząbki czosnku, - bulion warzywny, - 3 łyżeczki bazy do sosów, - 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Karpia wewnątrz natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze i polać 30 g gorącego tłuszczu. Zioła również ułożyć na blasze razem z karpiem, wlać wino i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 45 minut, od czasu do czasu polewając sosem. Szalotki pokroić w krążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na cząstki, wypestkować. Pozostały tłuszcz roztopić, przesmażyć pokrojony w kostkę czosnek i szalotki. Dodać pomidory, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Sos spod karpia przecedzić, ewentualnie uzupełnić bulionem. Dodać bazę do sosów i gotować 5 minut na słabym ogniu. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z podsmażonymi pomidorami. Sos serwować osobno. Czas przygotowania: 90 minut