Karp smażony z masełkiem ziołowym
Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg karpia, 1 szkl. bułki tartej, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, sok z 1 cytryny. Na masło ziołowe: 1/4 kostki masła, 4 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku, natki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Smaż na złoty kolor. Rybę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na 10–15 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C (aby ryba „doszła”).
Resztę masła utrzyj. Wymieszaj z ziołami. Dodaj obrane i roztarte ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem. Masełko mocno schłodź. Powycinaj z niego kółka. Ułóż je na rybie. Ozdób wg uznania.
Przygotowanie: 40 min;
Porcja: 240 kcal;
Cena porcji: ok. 3 zł.
Rada eksperta: Aby uniknąć kłopotliwego i czasochłonnego skrobania ryby, najlepiej wybrać karpia z gatunku Lustrzeń. Ma on łuski dosyć duże i łatwe do usunięcia, a do tego jest ich bardzo mało.