Karp w ciemnym sosie
Aromatyczne i eleganckie danie na świąteczny stół.

Składniki na 6 porcji:
- 1 karp, 1 seler, 2 cebule, - 100 ml czerwonego wytrawnego wina, - skórka z 1 cytryny, - kilka ziarenek pieprzu, - 1/3 łyżki imbiru, - szklanka ciemnego, - piwa, 2-3 kostki cukru, - 1 łyżka powideł śliwkowych, 5 dag suszonego piernika, - po 5 dag posiekanych migdałów i rodzynek, - 1 czubata łyżka masła
Przygotowanie:
1. Karpia zabij, krew spuść do garnuszka. Rybę spraw, pokrój w dzwonka. 2. Seler pokrój w paski, cebulę na cząstki, zalej winem i 100 ml wody, dodaj pieprz, sok i skórkę cytrynową, imbir. Ugotuj wywar, włóż rybę i na wolnym ogniu gotuj około 20 minut. Wyjmij, wywar przetrzyj przez sito. Dodaj krew z karpia i szklankę ciemnego piwa. Podgrzewając domieszaj 2-3 kostki cukru, powidła śliwkowe, ususzony starty piernik i łyżkę masła. Dosyp rodzynki i migdały. Gotuj 10-15 minut.3. Dzwonka karpia ułóż na półmisku polej gorącym sosem i natychmiast podawaj. Potrawę podawaj z ziemniakami z wody, okraszonymi stopionym masłem. Czas przygotowania: 1 godzina. Wartość kaloryczna 1 porcji: 360 kcal.