Karp w ciemnym sosie

Aromatyczne i eleganckie danie na świąteczny stół.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 karp, 1 seler, 2 cebule,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- skórka z 1 cytryny,
- kilka ziarenek pieprzu,
- 1/3 łyżki imbiru,
- szklanka ciemnego,
- piwa, 2-3 kostki cukru,
- 1 łyżka powideł śliwkowych, 5 dag suszonego piernika,
- po 5 dag posiekanych migdałów i rodzynek,
- 1 czubata łyżka masła

Przygotowanie:

1. Karpia zabij, krew spuść do garnuszka. Rybę spraw, pokrój w dzwonka.
2. Seler pokrój w paski, cebulę na cząstki, zalej winem i 100 ml wody, dodaj pieprz, sok i skórkę cytrynową, imbir. Ugotuj wywar, włóż rybę i na wolnym ogniu gotuj około 20 minut. Wyjmij, wywar przetrzyj przez sito. Dodaj krew z karpia i szklankę ciemnego piwa. Podgrzewając domieszaj 2-3 kostki cukru, powidła śliwkowe, ususzony starty piernik i łyżkę masła. Dosyp rodzynki i migdały. Gotuj 10-15 minut.
3. Dzwonka karpia ułóż na półmisku polej gorącym sosem i natychmiast podawaj. Potrawę podawaj z ziemniakami z wody, okraszonymi stopionym masłem.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 360 kcal.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas