Składniki: - 1 karp, - sól, - 3 cebule, - 100 g orzechów włoskich, - 2 pęczki zielonej pietruszki, - 2 łyżki oleju, - pieprz, - 500 g mąki, - 2 ziarenka pieprzu, - żółtko, - łyżka śmietany, - tłuszcz do brytfanny Przygotowanie: Karpia natrzeć solą. Cebulę pokroić w drobną kostkę, orzechy i pietruszkę drobno posiekać. Na łyżce oleju zeszklić cebulę dodać orzechy i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełnić rybę, zaszyć (lub spiąć wykałaczkami). Mąkę sól i 350 ml wody wyrobić na gładkie ciasto, cienko rozwałkować i zawinąć w nie rybę, zakleić. Ogon i płetwy podociskać widelcem, z ziarenek pieprzu zrobić oczy. Rybę ułożyć w natłuszczonej brytfannie, posmarować pozostałym olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-40 minut. Żółtko roztrzepać ze śmietaną i posmarować rybę 15 minut przed końcem pieczenia. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 4900 kJ/1170 kcal