Karp w maśle z warzywami
Subtelny smak.

Składniki na 6 porcji:
- sprawiony karp (1,5 kg), - duża cebula, - 1/2 pora, - kawałek selera korzeniowego, - marchewka, - korzeń pietruszki, - sok i skórka z 1 cytryny, - 10 dag masła, - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, - sól, pieprz
Przygotowanie: Rybę opłucz, osusz, natrzyj solą, odłóż do lodówki na 2 godz. Warzywa oczyść, obierz, zalej niedużą ilością wody. Lekko posól, zagotuj, dodaj skórkę z cytryny, dopraw. Do wywaru włóż tylko głowę i ogon karpia, przykryj, gotuj 30 minut na małym ogniu. Gotowy bulion przecedź, marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki. 2Karpia pokrój w dzwonka, włóż do rondla. Zalej gorącym wywarem i sokiem z cytryny, gotuj 20 minut. Przełóż do żaroodpornej formy, obłóż marchewką i pietruszką, polej stopionym masłem. Zapiekaj 5 minut. Gotową rybę posyp natką lub koperkiem. Podawaj z cząstkami cytryny. Czas przygotowania: 1 godzina