Reklama

Reklama

Karp w śmietanie z grzybami

Jeden karp, jedna cebula, jedna pietruszka, ząbek czosnku, 300 gr prawdziwków (ewentualnie kurek lub boczniaków), pół łyżki masła, szklanka wytrawnego wina, szklanka śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz.

Jeden karp, jedna cebula, jedna pietruszka, ząbek czosnku, 300 gr prawdziwków (ewentualnie kurek lub boczniaków), pół łyżki masła, szklanka wytrawnego wina, szklanka śmietany, płaska łyżka mąki, sól, pieprz.

Sprawionego i umytego karpia podzielić na dzwonka i nasolić. Cebulę, czosnek i pietruszkę pokroić w drobniutką kostkę, oczyszczone grzyby pokroić w spore plasterki (kurek nie kroić). Rybę włożyć do rondla, dodać grzyby i jarzyny, zalać winem, oprószyć pieprzem i gotować na niewielkim ogniu około 15 min. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką, osolić, wlać do rondla, dodać masło. Całość zagotować. Podawać najlepiej z kluskami.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieprz | ryby | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | karp

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy