Składniki: - karp 1szt, - marchew - 1szt, - pietruszka - 1/2 szt, - seler - 1/4 szt, - por, - pieprz - kilka ziaren, - liść laurowy - 3 listki, - ziele angielskie - kilka ziaren. Na sos: - ciemne piwo (typu Karmi), - pierniki, - rodzynki (sporo), - sól, cukier, - sok z cytryny - do smaku. Przygotowanie: Zagotować wodę z jarzynami i ziołami. Do gorącego wywaru włożyć rybę i gotować ok.30min. W międzyczasie (a najlepiej dzień wcześniej) przygotować sos. W zimnym ciemnym piwie rozpuścić pierniki (około 4 szt. katarzynek na 1/2 litra piwa) i zagotować. Dodać rodzynki uprzednio namoczone w wodzie i całość gotować na bardzo słabym ogniu. Na końcu doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny .Podać z makaronem typu muszelki.