Karp w winie z orzechami
Nowy smak karpia.
- 1 kg filetów z karpia,
- pół szklanki czerwonego wina,
- 5 łyżek masła,
- pół szklanki orzechów włoskich,
- 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz,
- mąka do panierowania. Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową. Włożyć na godzinę do lodówki. Pokroić rybę na porcje, panierować w mące. Obsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Na resztę tłuszczu wlać wino, zagotować, odparować, żeby sos zgęstniał. Porcje ryby ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.
Czas przygotowania 1 godz 30 minut